Саміт Росія-Африка: чому Кремль вийшов із зернової угоди напередодні зустрічі, пояснив експерт

Саміт Росія - Африка. Фото: РБК

Вихід Росії із зернової угоди напередодні саміту з лідерами країн Африки, на перший погляд, виглядає нелогічним, тому що такі дії демонструють ненадійність РФ як партнера, як постачальника і гаранта поставок продовольства на міжнародні ринки. Але логічне рішення — це далеко не про нинішню путінську владу. Таку думку сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“Кремлівський режим діяв не стільки з погляду якоїсь такої раціональної логіки, скільки з погляду свого гібридного протистояння гібридній агресії проти Заходу і спроб використати будь-яку ситуацію, будь-які обставини для того, щоб підвищувати ставки в цьому протистоянні та мати бодай уявний якийсь козир у рукаві для того, щоб бути на крок попереду країн Заходу. І ось тут якраз ми бачимо, що насправді путінський режим спробував зробити саме це, тому що з цього погляду вихід з угоди РФ напередодні саміту — це спосіб або, точніше, спроба поставити країни Африки в ще більшу залежність від Росії та путінського режиму безпосередньо і, принаймні, спробувати створити умови, щоб на цьому саміті ця залежність максимально себе проявила”, — пояснив він.

Жовтенко уточнив, що в такий спосіб Кремль хотів змусити лідерів африканських держав відчувати почуття вдячності особисто президенту РФ.

“Путін особисто і його режим намагалися показати себе як рятівники африканських країн, хоча насправді всі прекрасно розуміли, і за реакцією африканських делегацій це було дуже добре видно, що насправді Путін намагався таким чином врятувати африканські країни від проблеми, яку він сам і створив. Тобто мало того, що додаткові проблеми виникли через вихід Росії із зернової угоди, так ще й, судячи з промов самого російського президента, він довго виправдовувався і намагався пояснити африканським союзникам, що насправді всі проблеми на світовому ринку продовольства не через те, що Росія напала на Україну, а це через те, що ще за часів COVID західні країни якось неправильно поводилися на цих ринках”, — зазначив експерт.

Він звернув увагу, що за фінальними ремарками африканських гостей цього форуму було зрозуміло, що Путіну не повірили.

“Вони [лідери країн Африки] прекрасно розуміють усю ситуацію, вони прекрасно розуміють усі причинно-наслідкові зв’язки, і тому, з погляду офіційної позиції африканських делегацій по завершенні цього форуму, можна говорити про те, що в принципі, ті стратегічні плани, які російське керівництво ставило для себе в контексті цього заходу, також стратегічно провалилися”, — резюмував Жовтенко.

Читайте також: Політика в спорті, саміт Росія – Африка і майбутнє Путіна: суботнє інтерв’ю з Михайлом Подоляком

Нагадаємо, кандидат історичних наук, голова громадської організації “Центр прикладних досліджень” Андрій Каракуц вважає, що саміт Росія – Африка став приводом для російського президента з’явитися “на людях” і побути легітимним правителем для майже 20 лідерів африканських країн.

Прямий ефір