Росія не віддасть українських дітей добровільно, технологію крадіжки доповнили і намагаються прискорити процес, — Лисянський

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Добровільно Росія викрадених українських дітей не віддасть. Тому потрібні нові кроки в тиску на країну-агресора. Таку думку сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

За його словами, коли Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, ситуація змінилася.

“Вони почали говорити, що українських дітей не депортують. Тобто вони злякалися, це було видно. Відповідно, з цього я роблю висновок, що необхідно більше ордерів на арешт відповідальних за цей жахливий злочин. Я розумію, що суд у Гаазі всіх — від найвищого до найнижчого ступеня не засудить, але необхідно притягнути до відповідальності той середній прошарок, який виконує цей наказ. Путін і Марія Львова-Бєлова накази віддали. Але хтось же ці накази виконує. Мені здається, треба зосередитися на цих людях, які виконують накази”, — сказав Лисянський.

Наприклад, це можуть бути призначені 82 регіональні уповноважені президента з прав дитини РФ, зокрема на тимчасово окупованій території України.

“Їх притягнути до відповідальності, тому що здебільшого всю роботу основну первинну з депортації дітей роблять вони. І прискорене притягнення до відповідальності нехай навіть і заочне Міжнародним кримінальним судом цих людей — так, або придумати якийсь інший механізм притягнення до відповідальності, або санкції персональні, або ще щось додаткове. Ось це б хоча б на першому етапі допомогло зупинити той великий процес, який вони розпочали з крадіжки українських дітей. Це безумовно”, — каже правозахисник.

Другий момент, вважає Лисянський, треба виходити з того, що Росія добровільно дітей не віддасть — це аксіома.

“І, відповідно, необхідно вигадувати нові важелі тиску на Російську Федерацію через депортацію дітей, крадіжки українських дітей у РФ. Іншого способу немає. Але перед цим необхідно вести постійну роботу з вивчення діяльності окупантів, яка спрямована на крадіжку українських дітей. Тому що в червні вони і технологію змінили, можливо, не змінили, але, скажімо так, доповнили. Крім крадіжки з’явилося те, що вони вивозять дітей під виглядом на оздоровлення. Точно так само крадуть. Тепер вони вже самих росіян зазивають на окупованих територіях для того, щоб вони забирали дітей. Можливо, це додаткові технології крадіжки для того, щоб прискорити процес, щоб якомога більше дітей вкрасти, вивезти. Можливо, це й так”, — розповів він.

Правозахисник зазначив, що ці всі моменти необхідно відстежувати вже зараз.

“Тому, що коли впаде диктаторський режим Кремля (ми бачимо, у них уже 37-й рік розпочався, вони заарештовують своїх же поплічників), ми маємо точно знати, кого одразу затримувати, щоби брати свідчення, куди хто і як вивозив наших дітей, для того, щоби оперативно на це відреагувати і якнайшвидше повернути наших дітей”, — підсумував Павло Лисянський.

Читайте також: Крадуть у співвідношенні 10 українських дітей на одного вбитого окупанта — цілі Кремля назвав правозахисник

Як повідомлялося раніше, від 2014 року Росія незаконно вивезла з України до півтора мільйона дітей. Про це заявив голова організації Save Ukraine Микола Кулеба. Москва приховує інформацію про вкрадених українських дітей. Важко встановити їхні персональні дані і де вони зараз перебувають. За свідченнями дітей, яких Україна змогла повернути, у Росії їм забороняють розмовляти рідною мовою, брешуть про війну Росії проти України, намагаються переконати, що від них відмовилися батьки та країна. У федерації працює конвеєр з депортації та перевиховання маленьких українців із тимчасово окупованих російською армією територій.

Прямий ефір