Москва отримає глобальну судову претензію: Подоляк — про блокування зернової угоди

Завантаження продовольства на судна для експорту. Ілюстративне фото: mind.ua

Російська Федерація після програшу у повномасштабній війні проти України, виплачуватиме репарації не тільки українцям, але й іншим країнам, які постраждали через блокування зернової угоди. Про це в ексклюзивному інтерв’ю на телеканалі FREEДОМ розповів радник глави Офісу Президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.  

“З початком повномасштабного вторгнення ми набули повноцінної суб’єктності, повернули собі поняття, що таке справжній суверенітет. І зараз ніхто не говорить про те, що Росія має право щось там говорити Україні або взагалі впливати на нашу зовнішню політику”, — сказав він. 

Таким чином, на міжнародній арені сьогодні дослухаються до ініціатив України, каже радник глави ОПУ.

“Відповідно, ми шукаємо формати, які дозволять юридично фіксувати те, що ми хочемо. Формат ради Україна — НАТО — це чіткий юридичний формат. Ми зафіксували, що Росія намагається перетворити зовнішню юрисдикцію Чорного моря на внутрішню юрисдикцію Росії, намагаючись порушити міжнародне морське право”, — зазначив він.

Подоляк наголосив, що країна-агресор намагається “обнулити” репутацію трьох країн-членів Північноатлантичного альянсу (НАТО) — Болгарії, Румунії та Туреччини. 

“Росія намагається знищити домовленості третіх країн. Росія намагається погрожувати третім країнам, атакувати їхні судна. Ми пропонуємо рішення. Яке? По-перше, жорстка заява з подальшим мандатом на право проведення далі зернових коридорів від ООН. Далі країни, які мають відношення до акваторії, повинні заявити свою незгоду з політикою Росії щодо блокади маршрутів, навіть не портів України, а маршрутів транзиту зерна”, — каже радник.

За його словами, також необхідно створити конвої, які припинятимуть спроби Росії завдати шкоди глобальному комерційному судноплавству.

Крім того, фіксація російських агресивних дій, спрямованих на дестабілізацію світового порядку, знадобиться для численних судових проваджень у майбутньому.

“Росія не розуміє, куди вона потрапила. Це питання програшу Росії у війні. Це питання того, що потім не просто репарацій, потім буде дуже багато додаткових судових процесів. І спроба Росії завдавати шкоди торгівлі в Чорноморській акваторії — це глобальна судова претензія до Росії. Росія буде дуже багато виплачувати не тільки в рамках репараційних виплат Україні за руйнування інфраструктури України, але також і третім країнам і Києву через те, що блокувала, наприклад, можливість здійснювати зернову угоду”, — підсумував Михайло Подоляк.

Читайте також: Безпека в Чорному морі та заблоковане зерно: підсумки першого засідання Ради Україна — НАТО обговорюємо з експертами

Як повідомлялося раніше, у Кремлі заявили, що не мають наміру більше брати участь у Чорноморській зерновій ініціативі (зернова угода), термін дії якої закінчився 17 липня. Мовляв, умови, які висувала Москва, не виконано.

18-20 липня Росія “підкріпила” свою позицію виходу з угоди ракетним обстрілом інфраструктури Одеського морського торгового порту.

При цьому РФ має намір повернутися в зернову угоду за умови виконання низки своїх умов.

Нагадаємо, 2022 року Чорноморську зернову ініціативу з одного боку підписала Україна з ООН і Туреччиною, з іншого — Росія з ООН і Туреччиною. 17 липня мала відбутися чергова пролонгація домовленостей. Але Росія для цього висунула нові вимоги щодо зниження санкцій, зокрема:

  • підключення “Россельхозбанка” до системи розрахунків SWIFT;
  • відновлення поставок у Росію сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування, що потрапило під західні санкції;
  • скасування обмежень на страхування і перестрахування російських суден із зерном і зняття заборони на їхній доступ у порти;
  • розблокування зарубіжних активів і рахунків російських компаній, пов’язаних із виробництвом і транспортуванням продовольства і добрив;
  • відновлення роботи аміакопроводу “Тольятті — Одеса”.
Прямий ефір