Саміт Росія — Африка — дорога піар-історія, на яку Росія істотно витратилася і натомість нічого не отримала, — Рейтерович

Ігор Рейтерович. Фото: radiosvoboda.org

27 і 28 липня в Санкт-Петербурзі (РФ) відбувся саміт Росія — Африка, на який прибули представники 17 африканських країн, коли 2019 року подібний захід відвідали лідери 43 країн Африки. Це пов’язано з політичними та економічними передумовами, однією з яких є вихід Росії із зернової угоди. Про це сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Ігор Рейтерович.

“В Африці прекрасно розуміють, що говорить президент РФ Володимир Путін, як він бреше і що він насправді робить. І підтвердженням цього є відсутність візиту більшості лідерів країн африканського континенту, які раніше приїжджали в Росію, але цього року вирішили цього не робити через сукупність причин. Перша і найголовніша — це зрив зернової угоди. А також однією з причин є приватна військова кампанія (ПВК) “Вагнер”, яка в деяких африканських країнах займається мародерством, убивствами, грабунком, зведенням політичних рахунків тощо. Багато країн, у яких більш-менш стабільні політичні режими, це прекрасно бачать і розуміють, що певною мірою саме ПВК “Вагнер” є механізмом розширення впливу РФ на африканському континенті”, — пояснив він.

Експерт розділив на три групи тих, хто все ж таки відвідав саміт — це реальні союзники; країни, які займають нейтральну позицію і ті країни, що придивляються до того, що відбувається.

“На саміт Росія — Африка прибули реальні союзники Росії. Це 3-4 країни, які не відіграють значущої ролі на африканському континенті. У них величезні внутрішні проблеми, як, наприклад, та ж Еритрея. Цим країнам вистачає подачок Росії в розмірі 5 млн дол. Частина країн, які так само прибули на саміт — це країни, які займають нейтральну позицію. Вони просто приїхали подивитися і послухати, що на цьому саміті будуть говорити. Решта країн — це ті, які просто придивляються. Тобто вони відправили своїх представників для того, щоб ознайомиться із ситуацією і зрозуміти, що відбувається і з якими позиціями виходять РФ”, — роз’яснив він.

Під час саміту Путін заявив, що найближчими місяцями Росія безоплатно поставить країнам Африки по 25-50 тис. т зерна і забезпечить безкоштовну доставку. Одержувачами він назвав Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканську Республіку та Еритрею. Ця кількість зерна набагато менша, ніж раніше постачала Україна, зазначив Рейтерович.

“Саміт Росія — Африка — дорога піар-історія, на яку Росія істотно витратилася і натомість нічого не отримала. Ось ця розповідь про 50 тис. т зерна виглядає жалюгідно, тому що це приблизно 1 великий суховантаж, який Україна раніше відправляла сотнями. І більшість із них ішли саме на африканський континент через Організацію Об’єднаних Націй і допомагали там боротися з голодом”, — сказав він.

Для лідерів африканських країн, які відмовилися відвідати саміт, важливим аспектом стали економічні взаємовідносини з країнами Заходу, оскільки співпраця з РФ, на яку накладено масові санкції, небезпечна, вважає експерт.

“Мені здається, найголовніший момент ще чому так мало африканських лідерів приїхали в Росію — це момент навіть не політичний, а економічний. Тому що якщо ви їдете в країну, яка перебуває під санкціями, то ця країна вам повинна щось таке пообіцяти, заради чого ви готові відмовитися від співпраці з іншими цивілізованими країнами, які є у світі. А товарообіг між Росією та Африкою загалом становить менше ніж 18 млрд дол., що набагато менше, ніж у попередні роки. Це дуже показовий момент. При цьому товарообіг з Європейським союзом, який набагато менший за територією, ніж Російська Федерація, він наближається до 0,5 трлн дол. І ризикувати таким товарообігом із розвиненими країнами, які платять у твердій валюті, діють у межах закону та ще й при цьому допомагають у гуманітарному плані багатьом африканським країнам, немає сенсу”, — розповів він.

Політолог зауважив, що найімовірніше не обійшлося без впливу Китаю, який активно розвиває співпрацю з країнами Африки.

“Китай дивиться на Африку, як на свою вотчину і наводить свої порядки й активно розвиває співпрацю з африканськими країнами. І ось ця ось активізація Росії за цим напрямком Китаю не сподобалася. Тому я думаю, що вони теж великий привіт передали, і багато африканських країн зробили однозначний вибір”, — зазначив він.

Читайте також: “Піар-шоу і разова акція”: намір Путіна надати країнам Африки безкоштовне зерно прокоментував експерт-міжнародник

Нагадаємо, раніше в Кремлі заявили, що не мають наміру більше брати участь у Чорноморській зерновій ініціативі (зернова угода), термін дії якої закінчився 17 липня. Мовляв, умови, які висувала Москва, не виконано. 18-20 липня Росія “підкріпила” свою позицію виходу з угоди ракетним обстрілом інфраструктури Одеського морського торгового порту. При цьому РФ має намір повернутися в зернову угоду за умови виконання низки своїх умов.

Читайте також: Росія допомагає Китаю зміцнювати вплив на африканські країни — розбір експерта

Прямий ефір