Інтереси Китаю та України можуть зійтися на африканському полі, — політолог

Олексій Буряченко. Фото: azertag.az

В інтересах Китаю буде в майбутньому посприяти не тільки тому, щоб Африка віддалилася від Росії, а й щоб Африка зблизилася з Україною. Таку думку сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Я думаю, на цьому африканському полі інтереси Китаю та інтереси України можуть дуже класно зійтися. Тому, що як РФ взяла собі спадщину ще Радянського Союзу взаємодії з Африканським континентом, так що це заважає зробити Україні? Про це вже говорив і президент України Володимир Зеленський, і глава МЗС Дмитро Кулеба. І три африканські турне говорять про те, що Україна намагається відновити свій вплив на Африканському континенті, ґрунтуючись на базисі якраз Радянського Союзу, що вони також, як і РФ, є прямим наступником тих взаємовідносин. І в напрямках культури, освіти, технологічної взаємодії, сільгоспвзаємодії. І щодо гарантованого імпорту зернових до африканських країн, що забезпечить їх від голоду, політичної та економічної дестабілізації, і можливих хвиль міграції в багаті європейські країни”, — сказав він.

Буряченко вважає, що Китай може зацікавитися взаємодією з Україною проти Росії.

“І ця взаємодія з російськомовною Росією вже не один рік продовжувалася, але Росію може замінити Україна — ось у чому ключова суть. І може цьому допомогти і Китай, і Європейський Союз, перш за все, Франція — вона найбільш сильно представлена на Африканському континенті. І, звісно, США. Україна, замінивши комфортно російськомовне (одна з глобальних мов), для того, щоб збільшити вплив України на Африканському континенті, витягнути Африку з лап путінської Росії, я думаю, ми можемо піти на певні домовленості з усіма акторами, яких такий механізм, така схема може влаштувати й нам у цьому допомогти”, — пояснив кандидат політичних наук.

Читайте також: “Не можуть ігнорувати терор”: що впливає на позицію країн Африки щодо Росії, пояснив Буряченко

Як повідомлялося раніше, з виходом Росії із зернової угоди постала серйозна загроза загострення глобальної продовольчої кризи, яку особливо гостро відчувають на Африканському континенті. На цьому фоні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розпочав своє третє турне країнами Африки.

Прямий ефір