Навчання українських пілотів та передача F-16 — що відомо на цей час

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

У Білому домі роз’яснили, коли розпочнуться тренінги українських пілотів з управління винищувачами F-16. В адміністрації США разом із союзниками погодили, де саме проходитиме навчання, повідомляє FREEДОМ.

Українських пілотів навчатимуть керування винищувачами F-16 у Данії та Румунії. Про це у рамках брифінгу у Білому домі заявив координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. Європейські країни розраховують почати тренувати українських пілотів вже цього літа.

“Ми працюємо над навчанням українських пілотів на F-16 у Румунії та Данії. Поки що уточнюються дати, місця та тривалість програми підготовки, тому я не можу назвати точну дату початку тренінгів безпосередньо в Румунії та Данії. Ми все ще працюємо над цим, але плануємо, що процес проходитиме саме у цих країнах, можливо, також будуть розглянуті й інші місця. Мені відомо, що британці також починають навчати українських пілотів англійської мови, щоб вони могли вільно керувати F-16”, — заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Видання Politico з посиланням на свої джерела напередодні повідомило, що Сполучені Штати та держави Європи ще не погодили конкретний план навчання українських пілотів і Вашингтон розглядав можливість тренувань на території США в штаті Аризона. Однак, ця ідея, за даними Politico, не знайшла підтримки. Тому союзники вирішили проводити навчання у Європі.

У Державному департаменті наголосили, що Сполучені Штати підтримають спільні зусилля щодо навчання українських льотчиків управлінню винищувачами четвертого покоління, щоб посилити можливості ЗСУ у повітрі. У міру проведення тренінгів протягом найближчих місяців коаліція країн визначить, коли фактично передати літаки, скільки й хто їх надаватиме.

“Під час війни Російської Федерації проти України допомога з боку США Україні розвивалася. Сполучені Штати є найбільшим постачальником зброї та обладнання для України, і ми продовжуватимемо використовувати різноманітні інструменти для підтримки Збройних сил України у їхньому захисті від агресії Росії”, — йдеться у коментарі Державного департаменту США “Голосу Америки”.

Цього тижня Вашингтон оголосив про 43-й з початку повномасштабного вторгнення Росії пакет допомоги Україні в галузі безпеки. Його оцінюють у 400 млн дол. Він включає боєприпаси для протиповітряної оборони, протитанкові засоби, артилерійські снаряди та бронетехніку. Загалом від початку повномасштабної війни США надали Україні військову підтримку на суму понад 41 млрд дол.

Читайте також: Процес надання Україні винищувачів F-16 затягується: Веніславський назвав оптимістичні терміни

Нагадаємо, за даними Politico, у вересні на полі бою в Україні, ймовірно, з’являться перші американські танки Abrams (Абрамс). У серпні США планують відправити кілька Abrams до Німеччини, де завершать їх ремонт та модернізацію. Відразу після цього перша партія танків із 6-8 машин прибуде до України. Загалом США планують передати 31 Abrams.

Прямий ефір