Масштаб підтримки України в Африці — оцінка дипломата

Президент України з делегацією африканських країн у Києві під час пресконференції. Фото: president.gov.ua

В Африці склалося коло країн, які підтримують Україну та українську формулу миру. Активно продовжує працювати українська дипломатія, йдеться і про телефонну розмову президента Володимира Зеленського з ефіопським колегою, і про третє турне в Африці міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, і про переговори спецпредставника українського МЗС з Єгиптом. Але потрібна масова підтримка, оскільки Африка є величезним континентом. Про це сьогодні, 27 липня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, надзвичайний та повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії та Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

На його думку, хоча окремі мирні ініціативи, наприклад, ПАР, можуть дещо відвертати увагу від української формули миру, її підтримка набирає обертів на глобальному Півдні.

“Потихеньку цей процес набуває більш реальних обрисів. Тому що ми говоримо про речі, які передбачені міжнародним правом та чинним міжнародним порядком. Його дотримуються всі країни світу та африканські держави, зокрема, і як члени ООН, і як члени Африканського союзу. Це — територіальна цілісність, державний суверенітет тощо. Усі ці речі закладено у сучасному міжнародному праві. І якщо їх немає в якійсь міжнародній ініціативі або вони не прописані до кінця, точно не виражені, то це вже не відповідає порядку речей, на якому влаштований світ. Одразу постає низка запитань: чи потрібно розглядати таку мирну ініціативу”, — коментує дипломат.

Водночас Левченко наголосив, що глобальний Південь зацікавлений у реалізації української формули миру, яка включає питання продовольчої безпеки: вони особливо важливі для африканських держав, насамперед найбідніших.

“Тому ця формула має перспективи в тому, що все більша кількість країн її підтримуватиме. Дуже важливо її пропагувати, проводити зустрічі тощо. Тому що Москва постійно перебуває в діалозі з африканськими державами, у кожній країні має своє посольство… Але ситуація потихеньку переламується, вона і переламуватиметься, так само як і переламується ситуація на фронтах Збройними силами України”, — упевнений Олександр Левченко.

Читайте також: Формула миру Зеленського та відновлення експорту українського зерна: Київ продовжує діалог із країнами Африки

Прямий ефір