Путін відправить на війну проти України ще більше росіян — розбір нововведень (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: glavcom.ua

На п’ять років у Росії збільшили граничний вік перебування в мобілізаційному резерві. Для старших офіцерів його підвищили до 65 років, для молодших — до 60-ти, а для рядового складу і прапорщиків — до 55 років. Відповідний закон 24 липня підписав президент РФ Володимир Путін. А призивати в російську армію на строкову службу будуть чоловіків від 18 до 30 років. Раніше призивали до 27-ми. Експерти вважають, що все це дасть змогу відправити на війну проти України якомога більше людей, повідомляє FREEДОМ.

Так, російська Держдума у другому і третьому читанні ухвалила поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення. У 10 разів збільшила розмір штрафу за неявку за повісткою до військкомату. Тепер доведеться заплатити від 10 до 30 тисяч рублів. Посилюється і покарання роботодавців, які не сприяють мобілізації та призову співробітників.

“Цей закон продовжує систематичне “закручування гайок” для військовозобов’язаних. “Бігати” від військкомату стає дедалі складніше і небезпечніше: крім обмеження прав для тих, хто ігнорує повістки, будуть ще й великі штрафи. Посилюють тиск не тільки на призовників і запасників, а й на їхніх роботодавців та освітні організації”, — йдеться в публікації Коаліції юристів та експертів російських правозахисних організацій за свідому відмову від військової служби в Telegram.

Також Держдума ухвалила закон про заборону виїзду з федерації призовників. Тепер росіянин не зможе покинути країну від дня направлення повістки, зокрема за місцем роботи або навчання. А закон про збільшення на 5 років віку перебування в мобілізаційному резерві і на 3 роки — призовного віку на строкову службу, Путін уже навіть підписав.

“Це прямо такий дзвіночок, що необхідна друга хвиля мобілізації. Хоча поки що указу президента про те, що збільшення штатної чисельності відбулося, немає. І це може наводити на думку, що вони поки що вирішили не робити другу хвилю мобілізації, а спробувати використати військовослужбовців за призовом”, — коментує правозахисник Сергій Кривенко.

Про те, як Росія відправляє на забій усіх, кого може, часто розповідають родичі мобілізованих і контрактників. Так, рідні ув’язнених, з яких сформували штурмові підрозділи, тепер не можуть поховати загиблих. А про реальну ситуацію на фронті розповідають ті, хто вижив.

“Мужики, арештанти, прошу — не підписуйте ці всі контракти. Бо дуже багато брехні в них. І оскільки я дуже багато пройшов за ці два місяці, і бачив дуже багато смертей і друзів, і хороших знайомих своїх. Всі вони лежать розірвані, ніхто їх не забирає, тіла їхні. Просто вбивають, “м’ясо”. І жодної можливості вижити не дають”, — заявив у зверненні колишній в’язень, завербований Міноборони РФ, військовополонений Матвій Айняургін.

На тлі великих втрат на фронті і масштабної хвилі еміграції з Росії через мобілізацію та репресії, Кремль заборонив підконтрольним ЗМІ повідомляти про реальну демографічну ситуацію в країні.

“Джерело в одному з агентств каже, що заборона стала особливо жорсткою протягом останнього місяця, зокрема надійшли додаткові вказівки про жорсткішу цензуру питання народжуваності. Чергове закручування гайок відбулося після наради президента Володимира Путіна з главою МОЗ Михайлом Мурашком 12 липня”, — ідеться в публікації видання The Moscow Times у Telegram.

За даними Генерального штабу ЗСУ, російська армія на полі бою в Україні щодня втрачає до 700 осіб. А від 24 лютого 2022 року в розв’язаній Росією повномасштабній війні загинули понад 243 тисячі росіян, але Кремль про це воліє мовчати.

Читайте також: Мобілізація у РФ триває, багато хто не поспішає залишати країну — аналіз

Нагадаємо, як розповів військовий аналітик Ян Матвєєв, у Російській Федерації чоловікам, які отримали повістки, забороняють перетинати кордон. Усе це робиться для того, щоб повністю не опускати залізну завісу.

Прямий ефір