Вибух в Оленівці, під час якого загинули українські військовополонені, не був спричинений ракетою HIMARS, — ООН

Барак Оленівської колонії, де стався вибух. Фото: gur.gov.ua

Точні обставини інциденту, який стався в тимчасово окупованій Оленівці (Донецька область) в ніч з 28 на 29 липня 2022 року, залишаються незрозумілими. Доступна інформація та аналіз, який провели співробітники Управління ООН з прав людини, дають змогу зробити висновок, що вибух не був спричинений ракетою HIMARS. Про це сьогодні, 25 липня, повідомили в Організації Об’єднаних Націй, інформує FREEДОМ.

В Управлінні з прав людини ООН зазначили, що за рік після події в Оленівці РФ не надала задовільних гарантій безпечного доступу Організації для відвідування місця утримання українських військовополонених, а також не дала можливості відвідати інші території, які перебувають під тимчасовим військовим контролем Росії.

Співробітники ООН змогли зустрітися і поспілкуватися з тими, хто вижив у Оленівці.

“Військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. За смертю або серйозними травмами військовополонених повинно слідувати офіційне і ретельне розслідування з боку держави, що утримує їх”, — заявив глава ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

В ООН звернули увагу, що на підставі наявної інформації зараз неможливо встановити ні конкретне джерело вибуху, ні точний напрямок, з якого міг бути зроблений постріл. В Управлінні обіцяють і далі стежити за інцидентом в Оленівці.

“Будь-яка підозра у злочинній поведінці має бути негайно, ретельно, незалежно, неупереджено і прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності”, — наголосив Фолькер Тюрк.

Читайте також: Колонія в Оленівці: скількох українців там тримають і що розслідувано щодо вбивства військовополонених, повідомив Лубінець (ВІДЕО)

Нагадаємо, у ніч на 29 липня 2022 року у виправній колонії №120 в Оленівці під Донецьком, де утримують українських військовополонених, стався вибух, унаслідок якого було зруйновано приміщення, де перебували полонені українці, зокрема представники полку “Азов”. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників.

Пізніше в Офісі президента України повідомили про приблизно 40 загиблих і 130 поранених.

Прямий ефір