Світ засудив Москву за розрив зернової угоди — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: znavsi.info

У Раді національної безпеки та оборони (РНБО) України повідомили про переговори про експорт зерна. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, зацікавленість у продовженні дії “зернового коридору” виявляють Туреччина, Китай та інші держави. Вивезення українського зерна Чорним морем обговорить і Рада Україна-НАТО на терміновому засіданні 26 липня. Захід скликав генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг на прохання президента України Володимира Зеленського, повідомляє FREEДОМ.

Вихід Росії із зернової угоди — це маніпуляція з метою переписати угоду під свої вимоги і отримати значні поступки від західних країн, заявили в американському Інституті вивчення війни. Росія блокує експорт українського зерна, що боляче б’є по глобальній продовольчій безпеці, і тому Москву за таке рішення критикує практично весь світ.

“Росія веде війну проти світових поставок продовольства. Вона веде війну проти бідних у той час, коли потреби дуже гострі, коли люди гинуть і вмиратимуть і далі. США мають інформацію про те, що російські військові можуть розширити зону ураження зернових об’єктів України, завдаватимуть ударів по суднах у Чорному морі”, — заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Російське керівництво неодноразово стверджувало, що нібито лише кілька відсотків зерна, що експортується Україною, йде в бідні держави. На ділі ж до країн, що розвиваються, постачалося понад 2/3 пшениці, тож рішення Кремля вийти із зернової угоди вже засудили Мозамбік, Габон та один із найбільших африканських імпортерів Єгипет.

“Єгипет, один із найбільших імпортерів зерна у світі, планує й надалі отримувати українську пшеницю через Європу. Уряд також веде переговори з Об’єднаними Арабськими Еміратами про фінансування в розмірі 400 млн доларів, щоб допомогти їм придбати товар, — пише Bloomberg з посиланням на міністра постачання Єгипту Алі Ель-Мосілхі.

Швидко відновити експорт зерна з України закликав і Пекін, який Москва вважає союзником. Тиск Китаю може вплинути на рішення Росії, пишуть західні ЗМІ.

“Рішення має бути знайдено найближчим часом, оскільки Україні скоро не вистачить місця для зберігання зерна, коли новий урожай надійде в порти. Китай може чинити тиск на Росію, щоб вона повернулася до угоди по зерну, тому що він є найбільшим одержувачем українського зерна”, — йдеться в публікації The Washington Post з посиланням на анонімного російського дипломата.

Росія тим часом намагається позбавити Україну доступу до глобального зернового ринку і замінити українську продукцію своєю.

“Президент Володимир Путін запропонував ініціативу. Згідно з планом, Катар платитиме Москві за доставку російського зерна до Туреччини, яка потім розподілятиме врожай країнам, які цього потребують”, — повідомляє Financial Times.

Росія намагається заробити на продажу зерна, адже розуміє, що блокада портів, ймовірно, вдарить більшою мірою по її ж економіці. Загрози атак на цивільні судна вже скоротили морський трафік у регіоні. А через високі ризики ціна страховки для суден зросте в рази, прогнозують експерти. Тож продавати життєво необхідні для держбюджету країни-агресора нафту, нафтопродукти та скраплений газ стане ще менш вигідно.

Читайте також: Росія спробує зайти на ринки України в Африці, — Непран про блокування “зернового коридору”

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до зернової угоди після того, як він зробив нову пропозицію щодо ініціативи. 

Прямий ефір