“Це не ІПСО”: погрози Путіна і Лукашенка на адресу Польщі прокоментувала Радіна

Наталія Радіна. Скриншот: uatv.ua

Абсолютно зрозуміло, чому Володимир Путін і Олександр Лукашенко “взялися” за Польщу. Сьогодні через Польщу до України йдуть західні озброєння, Польща прийняла на своїй території найбільшу кількість українських біженців і Польща зберігає принциповість щодо Росії у війні проти України та наполягає на збільшенні допомоги українській армії. Тому у зв’язку з цим пролунали погрози з боку двох диктаторів на адресу цієї країни. Таку думку сьогодні, 24 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила головна редакторка сайту Білорусі “Хартія’97” Наталія Радіна.

Так вона прокоментувала інформацію, що російський і білоруський диктатори продовжують спотворювати історію. Тепер їм не дає спокою Польща. У п’ятницю Володимир Путін видав черговий історичний пасаж, кажучи про західні землі Польщі та Сталіна, мовляв, “нагадаємо Варшаві хто кому що подарував і дав”. А на вихідних Лукашенко розвинув цю тему, продемонструвавши Путіну карту нібито перекидання польських військ, і продовжив історію про нібито бажання Польщі “поглинути землі України”.

“Я помітила, що багато експертів розглядають це як ІПСО, як чергову погану виставу, як просто шантаж і порожні погрози, але я б сприймала ці погрози на адресу Польщі досить серйозно. Згадаймо, що напередодні 24 лютого 2022 року так само багато експертів висловлювали думку, що це не більше, ніж бравада, а погрози — не більше, ніж шантаж. Насправді, чим це все обернулося. Тому і вчорашні ці заяви Путіна і Лукашенка я б сприймала всерйоз”, — сказала Радіна.

На думку журналістки, до нападу на Польщу наразі, напевно, все-таки не дійде.

“Тому що вони прекрасно знають, що буде задіяна 5-та стаття статуту НАТО. Але провокації, будь-які диверсії, зокрема й теракти на території Польщі цілком можливі. Звідси ці погрози щодо ПВК “Вагнер””, — уточнила вона.

За даними головної редакторки, на території Білорусі вже перебувають приблизно 10 тис. бойовиків ПВК “Вагнер”. Цей контингент несе прямі загрози безпеці цивільного населення і призведе до конфліктів із білоруською армією і з білоруськими силовиками, переконана Радіна.

“Але сьогодні, у зв’язку з цими заявами з боку Путіна і Лукашенка, необхідно насамперед реагувати Заходу, на мій погляд. Реагувати найжорсткішим чином. Необхідно посилювати санкції проти режиму Лукашенка за розміщення на території країни злочинної організації. ПВК “Вагнер” визнана такою багатьма західними організаціями, включно зі США і Великою Британією”, — вважає вона.

За словами Радіної, гібридна війна з території Білорусі щодо Польщі ведеться від 2021 року.

“У разі, якщо “вагнерівці” сунуться на екскурсію, як сказав Лукашенко, до Варшави або Жешува, я думаю, що відповідь буде негайною”, — резюмувала головна редакторка сайта Білорусі “Хартія’97”.

Читайте також: Цілком можливо, що Польща обрана Путіним для горизонтальної ескалації конфлікту, — Федоров

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко став ІПСО Кремля. А білоруський диктатор разом із Путіним — це вже дві “страшні подружки”. Таке порівняння білоруська журналістка, засновниця гурту “Досить боятися” Тетяна Мартинова.

Прямий ефір