Чому заарештували Гіркіна-Стрєлкова — розбір експерта

Ігор Гіркін (Стрєлков). Фото: gordonua.com

Російський президент Володимир Путін опинився в досить складній ситуації, коли йому потрібно показати, що він сильний керівник і водночас не нашкодити собі ще більше. Терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) виявився дуже вигідним варіантом для реалізації цілей Кремля. Таку думку сьогодні, 24 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

За його словами, Кремль хаотично шукає варіанти, щоб виправити ситуацію в країні з мінімальними втратами для іміджу Путіна і максимальним ефектом у плані припинення опозиційних настроїв. Варченко уточнив, що маються на увазі не політичні опозиційні настрої, а в дусі “цар несправжній”.

“Стрєлков обраний об’єктом саме через те, що Путін точно може бути впевнений: його арешт не виведе сотні тисяч людей на вулицю. Арешт Стрєлкова не змусить тих істот, які зі зброєю в руках зараз, шукати варіанти його звільнення, насильницьких протестних акцій”, — вважає експерт.

Він звернув увагу, що між групами ФСБ зараз триває протистояння щодо того, що робити з Путіним.

“У російському ФСБ немає єдиної думки, що робити з Путіним. У ньому є течії, які намагаються зберегти власне життя і власну перспективу в Росії; і ті, які вже розуміють, що їм не зберегти життя за наявної динаміки та тенденцій. Між цими течіями існує конфлікт, і в частині цього конфлікту, я думаю, Стрєлков обов’язково десь буде залучений. Ми побачимо обов’язково, які саме групи ФСБ стояли за цим, з дозволу сказати, “романтиком” війни”, — висловив думку Варченко.

Експерт також упевнений, що арешт Стрєлкова — це сигнал усім опозиціонерам у Росії контролювати свої слова.

Читайте також: Кому вигідний арешт терориста Гіркіна — думка Федорова

Нагадаємо, російські силовики 21 липня затримали затятого прихильника “русского мира”, першого “міністра оборони ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Йому висунуто обвинувачення за статтею 282 кримінального кодексу РФ — за екстремізм, що загрожує затриманому 5 роками позбавлення волі. Того ж дня Міщанський суд Москви заарештував Гіркіна на 2 місяці — до 18 вересня.

Заяву на Ігоря Гіркіна написав колишній хірург ПВК “Вагнер” і ексдепутат із Ярославської області Дмитро Петровський. Він особисто звернувся до генпрокуратури Росії, щоб там перевірили висловлювання Гіркіна на адресу Путіна.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги (Нідерланди) визнав Гіркіна винним у збитті 2014 року в небі над Донбасом пасажирського “Боїнга” рейсу MH17, і заочно засудив його на довічний термін позбавлення волі.

Прямий ефір