“Прокляті 90-ті” повернулися і щосили господарюють на території Росії, — Полозов

Інсталяція в Москві, 12 червня 2023 р. Фото: instagram.com/philippenzo/

У Росії зростає злочинність. І в цьому випадку війна проти України, принаймні статистично, не є якимось визначальним фактором. Про це сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський адвокат і правозахисник Микола Полозов.

“Статистика про злочинність у Росії публікується зазвичай наприкінці року. Щодо зростання злочинності, поки що відрапортували, що зменшилася кількість ув’язнених, що цілком очевидно, з огляду на те, що вербування і в ПВК “Вагнер”, і в підрозділи Міністерства оборони відбувалося з місць позбавлення волі. І йдеться про десятки тисяч ув’язнених, які були туди завербовані”, — сказав він.

Щодо якихось різких сплесків криміногенності, то, за словами адвоката, мантра про “прокляті 90-ті”, яку Кремль неодноразово повторює, вже давним-давно не працює.

“Тому що останні ще довоєнні роки, останні років 5, навпаки, йде зростання злочинності, зростання транснаціональної злочинності, зростання все тяжчих злочинів, зокрема із застосуванням зброї. Це свідчить про те, що: а) погіршення економічної ситуації в Росії відбувається вже досить давно, б) відбувається деградація державних органів, зокрема правоохоронних, які мають щонайменше купірувати та присікати ці злочини”, — каже Полозов.

І відповідно йде жорстокість серед населення стосовно одне до одного, насамперед шляхом агресивної пропаганди, атмосфери ненависті тощо, уточнив правозахисник.

“І саме тому ці “прокляті 90-ті”, судячи зі щоденних новинних кримінальних зведень, повертаються і не просто повертаються, а вже повернулися і щосили хазяйнують на території Росії”, — підсумував Микола Полозов.

Читайте також: У Росії приблизно 20 тис. “вагнерівців” повернулися до місця свого проживання: чи загрожують найманці ПВК населенню, розповіла Романова

Нагадаємо, раніше Полозов розповів, що правової системи в Росії немає, а правосуддя діє в інтересах нинішньої влади. Щодо класово близьких елементів — до них належать учасники та ветерани “СВО” — застосовується максимально лояльне покарання.

Прямий ефір