Цілком можливо, що Польща обрана Путіним для горизонтальної ескалації конфлікту, — Федоров

Юрій Федоров. Фото: uatv.ua

Російська пропаганда не буде пояснювати Z-патріотам, чому після невдалого збройного заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина просто заслали в Білорусь, а терорист Ігор Стрєлков (Гіркін) за пости в Telegram і висловлювання в YouTube-каналі може дістати реальний тюремний термін. Таку думку сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканала FREEДОМ висловив політолог, військовий експерт, колишній професор МДІМВ Юрій Федоров.

“Взагалі, як я розумію, російська пропаганда прагне максимально замовчати історію з Пригожиним, тому що Кремль у цій історії виглядає абсолютно таким безпорадним. А раз нема чим хвалитися, тоді краще про це і не говорити. Але з Пригожиним так, його відправили на заслання, можливо. Але сьогодні Лукашенко був у гостях у Путіна, вони розмовляли і Лукашенко сказав, що “”вагнерівці” всі рвуться на прогулянку до Варшави”. А сенс цієї заяви білоруського диктатора, як я розумію, полягає в тому, що, по-перше, добре б цих “вагнерівців” із Білорусі прибрати”, — сказав він.

За даними експерта, зараз “вагнерівців” на території Білорусі близько 10 тисяч, а може буде 12-15 тисяч. Поки що у них немає важкої техніки, важкої зброї, озброєння (танків, артилерії тощо). У кращому разі в них є якась легка зброя (автомати, пістолети, гранатомети).

“Але з цим, якщо вони попруть справді в Польщу, їх там знищать у перші ж кілька годин. Поляки з цією публікою не жартуватимуть. А армія в Республіці Польща, Збройні сили досить потужні — 130 тисяч осіб, останнім часом отримують чимало зброї зі США, і до цього в них було більш-менш пристойно, порівняно з іншими європейськими країнами. Тож знищити цю публіку, якщо вони перейдуть кордон, дуже просто. І це Лукашенка тривожить”, — каже Федоров.

За його словами, якщо дійсно у Путіна є така ідея влаштувати провокацію з Польщею, якимось чином спробувати Польщу втягнути в бойові дії, тут “вагнерівці” для нього можуть виявитися дуже корисними.

“Тому що вирушать вони, перейдуть кордон, значить, їх знищуватимуть, це зрозуміло. Але тут можуть мало як повернутися справи і може початися серйозне загострення з Польщею у Росії. Будуть якісь висунуті звинувачення. Хіба мало що, конфлікт може початися, нехай не озброєний, суто словесний, політичний, але досить гострий”, — каже експерт.

Політолог вважає, що це все може бути придумано і реалізовано для того, щоб відвернути увагу від ситуації в Україні.

“Від наступу, які ведуть ЗСУ, від інших подій, від відсутності успіхів у російської армії. Багато чого може бути. Коли така країна, як Росія, програє війну (а вона не може виграти, тому і програє), є ще перспектива серйозних поразок РФ до кінця року, значить, часто буває так, що потрібно розширювати зону бойових дій, ескалувати (горизонтальна ескалація конфлікту), втягувати в неї інші країни. І ось цілком можливо, що Польща обрана Путіним якраз для цих цілей. Не випадково він вибухнув нещодавно (2-3 дні тому) тирадою, такою псевдоісторичною, про те, що західні області Польщі подаровані їй Сталіним. Але ці натяки, які надходять із Кремля постійно останнім часом щодо Польщі, наводять на різного роду похмурі думки. А Пригожин тут може виявитися дуже доречним для російського керівництва”, — резюмував Юрій Федоров.

Читайте також: Кому вигідний арешт терориста Гіркіна — думка Федорова

Нагадаємо, раніше представник урядового комітету Польщі з питань безпеки Збігнєв Гоффман повідомив, що Польща перекине війська на схід країни через загрозу з боку найманців приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” у Білорусі.

Прямий ефір