Путіну не тільки ПАР рекомендувала не приїжджати на саміт БРІКС, і це говорить багато про що, — посол України

Володимир Путін. Фото: hromadske.radio

Очікування навколо рішення президента ПАР Сиріла Рамафоси щодо участі президента РФ Володимира Путіна в саміті БРІКС аргументувалося тим, що воно залежало не тільки від реакції РФ та їхнього лідера, а й також від реакції дуже важливих гравців на міжнародній арені, важливих, насамперед, для Південної Африки. Про це сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла надзвичайна і повноважна пані посол України в ПАР Любов Абравітова.

“Безумовно, президент ПАР дивиться на ситуацію набагато ширше. І більшість основних торговельних і зовнішньополітичних партнерів ПАР чинили дипломатичний тиск і висловлювали свої очікування, які збігаються з рішенням Міжнародного кримінального суду, але також відповідають і всім нормам міжнародного права”, — сказала вона.

За словами пані посла, такі прецеденти завдають репутаційної шкоди і Путіну, і самій РФ на світовій арені.

“БРІКС — такий майданчик, у якому всі рішення ухвалюють шляхом консенсусу. Відповідно, рішення, яке ухвалила Південна Африка, — це не суто рішення Південної Африки, а рішення всіх країн БРІКС, перед яким, очевидно, поставили Російську Федерацію. І Путіну рекомендував не тільки ПАР не приїжджати на саміт, але також і Бразилія, і Індія, і Китай. І це говорить багато про що. Репутаційно Путін на сьогодні знаходить себе в ізоляції не тільки серед країн, які підтримують Україну, але також і серед країн, які традиційно вважалися партнерами Росії”, — каже Абравітова.

Зазначимо, саміт БРІКС (англ. BRICS — скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa) відбудеться 22-24 серпня. Російський диктатор Путін не поїде на саміт країн БРІКС. У повідомленні Офісу президента ПАР Сиріла Рамафоси повідомляється, що таке рішення ухвалено за обопільною згодою. Прессекретар Путіна Пєсков підтвердив цю інформацію. За його словами, Путін візьме участь у саміті в режимі відеоконференції, а Кремль відправить на саміт БРІКС міністра закордонних справ Сергія Лаврова. На зустрічі особисто будуть присутні лідери Бразилії, Індії, Китаю та ПАР. ПАР зіткнулася з проблемами в організації саміту, оскільки є учасницею Римського статуту і в разі прибуття Путіна на її територію зобов’язана затримати його за ордером Міжнародного кримінального суду, після чого видати в Гаагу.

Читайте також: “Путін не злякався”: рішення президента РФ не їхати на саміт БРІКС у ПАР прокоментував експерт

Нагадаємо, на думку дипломата, експерта-міжнародника Руслана Осипенка, БРІКС як організацію очікує туманне майбутнє у зв’язку з ослабленням Росії та відривом Індії в бік Заходу.

Прямий ефір