Коли в Росії повстануть генерали — прогноз Маломужа

Володимир Путін і російські генерали. Фото: ТАСС

В армії РФ налічується близько 1300 генералів. Після невдач на фронті та провалу заколоту ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина в командному складі вищого рівня йдуть чистки. Про це сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал армії України, екскерівник Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

Він зазначив, що генерали прорахувалися, вплутавшись у війну Путіна проти України.

“Генерали думали, що ця “спецоперація” триватиме кілька тижнів, після чого вони отримають нові перспективи — і по службі, і в званнях, і в нагородах. Але вийшов повний провал. Це удар по престижу Путіна, удар по військових”, — сказав Маломуж.

Наразі між військовими точаться тертя щодо того, хто саме винуватець у програші.

“Звичайно, всі розуміють, що Путін. Але намагаються звинуватити міністра оборони Шойгу, главу Генштабу ЗС РФ Герасимова, генерала Суровікіна, до цього звинувачували генерала Лапіна. Дехто не забуває про підрив армійського авторитету з боку Пригожина. Тобто почалася міжусобна склока”, — продовжив експерт.

Маломуж наголосив, що це засвідчило, що саме військовий блок уже не має віри у свої перспективи, у цілі війни.

“Цілі “спецоперації” не виконані. Захопивши більшу частину Бахмута, а вони зараз практично втрачають його. І по інших напрямках українські захисники наносять контрудари або планові удари, або потужно тримають оборону. Особливо це бачать солдати і бойові командири росармії, це вже не теорія, це конкретика — гинуть люди, всі їхні системи знищуються. І, звісно, перспектив немає. Тому окупанти часто залишають поле бою”, — пояснив він.

Такі ж настрої відзначаються і в російських “військових експертів”, що призвело до їхніх затримань та арештів — як військового блогера, колишнього “міністра оборони ДНР” Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який критикував як військове керівництво РФ, так і Путіна.

“Уже не просто дискредитований військовий блок, а він починає ламатися. І частина генералів намагаються цьому протидіяти і заявляти свою позицію, десь чинити тиск на Путіна щодо нездатності Міноборони, начальника Генштабу, окремих командувачів. Серед таких генералів [командувач 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ] Іван Попов, [командир 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії] Володимир Селіверстов. Вони вже відсторонені від посад. Буквально тиждень тому виступив командир танкової дивізії — його теж зняли. До цього був заступник глави міноборони Михайло Мізінцев. Протягом півтора місяця знято 8 генералів — це вища ланка”, — перерахував Маломуж.

Генерали не тільки не бачать перспектив війни, вони розуміють, що поразка Росії неминуча. І їм доведеться відповідати за злочин агресії так само як і Путіну.

На думку Маломужа, зараз Путін ще тримає контроль над силовим блоком, починає посилювати вплив ФСБ у військах, як і у владних структурах по всій країні.

“Він намагається стабілізувати ситуацію традиційним методом батога і пряника. З одного боку, відсторонення, затримання, арешти. З іншого боку, заохочення, як це було з “вагнерівцями” після їхнього заколоту — відправили на певні ділянки фронту, або уклали з ними контракти, або відправили в Білорусь. Тобто їх роз’єднали, але без застосування репресій. Точно так само зараз в інших військових частинах ідуть заміни командувачів”, — розповів військовий експерт.

Серед генералітету також активно проводиться “профілактична робота” — одних усувають, щоб вони не впливали на ситуацію, а більш лояльних — просувають по службі.

Маломуж упевнений, що російські генерали можуть влаштувати військовий переворот. Але це буде в період активного розгрому російської армії на фронті.

“Коли в України почнуться системні успіхи на полі бою — стратегічні наступальні операції на сході і на півдні — ось тоді й генерали піднімуться. Зокрема й нинішні змовники, які зараз тримаються тихо. Вони поки не починають критикувати, не висловлюють непокору. Вони розуміють російську військову систему — там все жорстко налагоджено: не тільки відсторонення, арешти, а й усунення”, — підсумував він.

Читайте також: Звільнено близько 30 командирів високого рангу — у російській армії зріє новий бунт

Нагадаємо, під час чисток у військовому блоці в РФ за останній час було затримано або звільнено майже 30 командирів високого рангу.

Прямий ефір