Коли Україна отримає F-16 — заяви та прогнози сторін (ВІДЕО)

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

F-16 в Україні будуть, але спочатку розпочнеться навчання. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков. За його словами, українські пілоти та інженери-техніки навчатимуться у кількох країнах паралельно, навчання стартує вже у серпні, передає FREEДОМ.

Як повідомив глава українського оборонного відомства, на саміті НАТО у Вільнюсі (Литва) Україна та 11 країн-партнерів підписали меморандум про навчання українських пілотів на американських винищувачах. Резніков також підтвердив, що Польща, яка приєдналася до цього проєкту, надає своє обладнання та можливості.

За словами радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, Сполучені Штати Америки планують розпочати навчання вже за кілька тижнів. Воно буде проводитись паралельно в кількох країнах.

“Ми ж тут, в Україні, робитимемо своє “домашнє завдання”: оцінимо можливості наших аеродромів, де будуть використовуватися літаки, та зробимо інфраструктуру для них (укриття, забезпечення, заправні станції тощо). Щойно будуть готові інфраструктура та пілоти, здатні виконувати бойові завдання, а інженери будуть готові обслуговувати цю техніку, у цей момент партнери прийматимуть рішення: “Ок, тепер літаки!” — повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, якого цитує сайт оборонного відомства.

Передача винищувачів F-16 займе певний час, але міністр оборони України вважає, що це відбудеться вже наступного року. Своєю чергою координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі озвучив більш оптимістичний прогноз.

“F-16 надійдуть до України, швидше за все, до кінця року. Але ми не вважаємо, що лише F-16 зможе змінити ситуацію. Їм справді найбільше потрібна артилерія. Тому президент США ухвалив непросте рішення про передачу касетних боєприпасів. Вони вистрілюють тисячі снарядів на день”, — заявив координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі у коментарі Fox News.

У Білому домі вважають, що постачання літаків істотно вплине на ситуацію на фронті тільки в тому випадку, якщо союзники також поставлять Україні інші види озброєння. Наприклад, Збройним силам України потрібні амуніція, системи протиповітряної оборони та танки. Задля забезпечення всіх пунктів, включаючи авіацію, союзники України працюють з безпрецедентною швидкістю, як запевнив Кірбі.

У Повітряних силах України, однак, кажуть, що саме наявність винищувачів F-16 на озброєнні ЗСУ може підвищити захист до 100%.

“Літак F-16 створений для того, щоб стати частиною протиповітряної оборони, де менше атак, менше можливостей щодо прикриття того чи іншого напрямку. Цей пробіл заповнить саме F-16 — це літак, пара яких може злетіти з оперативного аеродрому за лічені хвилини в іншу область — відбити атаку дронів або крилатих ракет і повернутися на базу. У кожному регіоні можуть бути такі літаки, оснащені різною номенклатурою озброєння. Нам літак потрібен, щоб захистити нашу країну, нашу територію від тероризму”, — наголосив речник Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат.

Поки що союзники забезпечують Україну винищувачами МіГ-29. Польща вже надала 10 літаків, проте не виключено, що передасть ще близько 20, як заявив посол України у Польщі Василь Зварич. За його словами, це може статися після того, як до Польщі почнуть надходити літаки від країн-партнерів. Процес уже розпочався: Польща одержала перші південнокорейські винищувачі.

Читайте також: Україна може отримати F-16 цього року, але ЗСУ більше необхідна артилерія, — Білий дім

Експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце раніше розповів, що винищувачі F-16 здатні посилити систему протиповітряної оборони (ППО), але не зможуть збивати ракети Х-22 або “Онікс”. F-16 будуть ефективні для завдання ударів по об’єктах запуску ракет, а також по місцях їх зберігання.

Прямий ефір