Гіркін більше Путін, ніж сам Путін: причини арешту затятого прихильника “русского мира” перелічив Пономарьов

Ігор Гіркін і Володимир Путін. Колаж: hvylya.net

Заарештований у РФ затятий прихильник “русского мира” і критик військового російського керівництва Ігор Гіркін (Стрєлков) не був серйозною силою, здатною організувати будь-який заколот. Проте, він консолідував радикальних ура-партіотів. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський опозиційний політик, засновник YouTube-каналу “Утро Февраля”, депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.) Ілля Пономарьов.

“Я не згоден із точкою зору, що Гіркін віщав [критикував російське військове керівництво і владу загалом] за завданням ФСБ. На мій погляд, його терпіли, йому дозволяли це писати, тому що він виконував роль санітара лісу. Він замикав на собі представників більш радикальних патріотів, ніж сам Путін. Тобто Стрєлков більше Путін, ніж сам Путін. Тобто він критикував Путіна за те, що той недостатньо путініст. І цим Стрєлков був такою каналізацією для ура-патріотів, із задоволенням всю цю рідину зливав через себе. І цим він був корисний”, — вважає Пономарьов.

Після арешту Гіркіна (Стрєлкова) тепер нелюбов російських ура-патріотів буде напряму спрямовуватися на владу. І це показало 21 липня, коли десяток фанатів Гіркіна прийшли з акцією до будівлі Міщанського суду Москви.

“Той же [колишній “народний губернатор “ДНР”] Губарєв, інші соратники Гіркіна за його [Telegram-каналом та спільнотою] “Клуб розсерджених патріотів” закликали прийти до суду, який обирав йому запобіжний захід. Хтось поіронізував: “Выходите на нытинг”. Скільки людей там зібралося? Журналістів було набагато більше, ніж активістів. Організованої сили вони з себе не представляють. Але такі настрої в суспільстві досить популярні, на них спирався і Пригожин, на них спирався Стрєлков. І, напевно, у Кремлі вирішили, що зараз це стало занадто небезпечно і треба їх розсіяти”, — продовжив політик.

Пономарьов наголосив, що в Кремлі, безумовно, розуміють, що суспільні настрої виходять з-під контролю. Цьому свідчать підтримка населенням і заходу в Бєлгородську область легіону “Свобода Росії”, і заколоту засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина, і тієї ж критики влади з боку ура-патріотів на кшталт Гіркіна (Стрєлкова).

“У Росії зараз настрій такий, що громадяни готові підтримати будь-яку силу, аби тільки вона була силою, і яка б ознаменувала б собою зміни. І Стрєлков небезпечний тим, що він може бути точкою консолідації, точкою кристалізації ось цих силових людей, людей у погонах. Він усе-таки сам військовий, і говорить розумні з військового погляду теми. І за прикладом Пригожина ми бачимо, що влада намагається усунути всіх людей, які можуть претендувати на роль ватажка”, — продовжив спікер.

Гіркін (Стрєлков) не міг стати повноцінним ватажком і реалізувати похід на Москву, на зразок заколоту Пригожина. Тому що на відміну від Євгена Пригожина, за Гіркіним немає ніяких серйозних сил — ні посадових, ні у вигляді великих армійських підрозділів.

“І ще відмінність: Стрєлков — державник, він сам про це говорив. Тому, на відміну від джентльменів удачі, бандита типу Пригожина, Стрєлков буде свої особисті погляди завжди підпорядковувати державним інтересам — у тому вигляді, в якому він їх розуміє. У ситуації, коли буде велика військова поразка, загроза розпаду Росії, ось у цей момент він би цілком міг вступити в бій. Кремль, звичайно, цього не хоче, тому робить попереджувальний крок зараз і заарештовує Стрєлкова”, — резюмував Пономарьов.

Читайте також: “Клуб розсерджених патріотів” Гіркіна стає “клубом затриманих патріотів”, — Єловський

Нагадаємо, російські силовики 21 липня затримали затятого прихильника “русского мира”, першого “міністра оборони ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Йому висунуто обвинувачення за статтею 282 кримінального кодексу РФ — за екстремізм, що загрожує затриманому 5 роками позбавлення волі.

Того ж дня Міщанський суд Москви заарештував Гіркіна на 2 місяці — до 18 вересня.

Заяву на Ігоря Гіркіна написав колишній хірург ПВК “Вагнер” і екс-депутат із Ярославської області Дмитро Петровський. Він особисто звернувся до генпрокуратури Росії, щоб там перевірили висловлювання Гіркіна на адресу Путіна.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги (Нідерланди) визнав Гіркіна винним у збитті 2014 року в небі над Донбасом пасажирського “Боїнга” рейсу MH17, і заочно засудив його на довічний термін позбавлення волі.

Читайте також: Арешт Гіркіна і потенціал Пригожина: чому в РФ варто очікувати нового заколоту (ВІДЕО)

Прямий ефір