Арешт Гіркіна і потенціал Пригожина: чому в РФ варто очікувати нового заколоту (ВІДЕО)

Ігор Гіркін (Стрєлков). Скріншот: uatv.ua

Два місяці за ґратами проведе терорист і бойовик Ігор Гіркін (Стрєлков). Такий запобіжний захід обрав для нього суд Москви. Крім того, біля будівлі суду був затриманий і соратник Гіркіна — колишній “народний губернатор ДНР” Губарєв. Він поділяв і підтримував критику Гіркіна на адресу Міністерства оборони Росії, повідомляє FREEДOM.

Арешти, що почастішали останнім часом, експерти називають розправою Кремля над тими, хто посмів критикувати режим, — і це наслідок червневого заколоту засновника приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євгена Пригожина. Ба більше, директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс назвав президента РФ Володимира Путіна “майстром помсти” і порадив Пригожину (“кухарю Путіна”) не звільняти свого дегустатора, щоб уникнути отруєння.

18 липня Стрєлков у своєму Telegram-каналі образив Володимира Путіна, написавши, що “23 роки на чолі країни перебувала нікчема, яка зуміла пустити пил в очі значній частині населення”. Уже через 3 дні його звинуватили в екстремізмі та заарештували.

“Приблизно об 11:30 до нас приїхали представники слідчого комітету. Мене в цей час вдома не було. Незабаром, зі слів консьєржа, вони вивели мого чоловіка під руки і відвезли в невідомому напрямку. Від друзів мені вдалося з’ясувати, що моєму чоловікові висунуто обвинувачення за статтею 282 Кримінального кодексу Російської Федерації (КК РФ) — екстремізм”, — написала дружина Ігоря Стрєлкова Мирослава Регінська в Telegram.

Ігор Гіркін (Стрєлков) — колишній співробітник Федеральної служби безпеки (ФСБ), який у 2014 році захопив Слов’янськ (Донецька область) і брав активну участь у захопленні влади в Донецьку. Він — один із тих, кого прокуратура Нідерландів звинуватила в причетності до вбивства 298 осіб, загиблих у збитому літаку рейсу MH-17 над окупованою Росією територією Донецької області України 2014 року. Він підтримує війну, але критикує військово-політичне керівництво. Його арешт був очікуваним, кажуть експерти.

“Напевно, він сподівався, що йому пробачать критику [міністра оборони РФ Сергія] Шойгу і [начальника генерального штабу збройних сил РФ Валерія] Герасимова, тому що він критикує Пригожина. З’ясувалося, що не пробачать. Піде разом із Пригожиним”, — сказав військовий експерт, майор запасу Збройних сил України (ЗСУ) Олексій Гетьман.

Путін намагається утримати владу всіма способами, впевнені експерти. Після заколоту Пригожина диктатор панічно боїться можливих бунтів.

“Результатом стало різке падіння особистої влади Путіна, його авторитету в керівній верхівці. Так завжди відбувається у злочинній банді, коли хтось кидає виклик “пахану” і цей виклик залишається безкарним, влада “пахана” автоматично забирається”, — сказав російський політолог і журналіст Андрій Піонтковський.

За різними неофіційними даними, у Білорусі зараз перебуває близько 2 тис. “вагнерівців”. Наступним пунктом призначення для них, за словами експертів, може стати Африка.

“Вони будуть на полігонах виконувати завдання з навчання особового складу білоруських військ доти, доки вони не вирушать до Африки і їх не замінять інші в тій самій кількості. Якихось загроз з їхнього боку взагалі не спостерігається”, — зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

В останньому відео Пригожин закликав “вагнерівців” підвищувати свій рівень і готуватися в новий шлях. Ситуацію на фронті в росармії він назвав ганьбою.

“І можливо повернемося на війну в той момент, коли будемо впевнені, що нас не змусять осоромити самих себе і наш досвід”, — заявив Пригожин.

Директор ЦРУ Вільям Бернс вважає, що Путін все ще може поквитатися з Пригожиним за організоване ним повстання. Пригожина можуть просто отруїти.

“Він (Пригожин, — ред.) трохи перемістився. Мені здається, нещодавно він був у Мінську. Я не впевнений, що у нього є плани на пенсію в передмісті Мінська, але він також провів деякий час у Росії”, — сказав Бернс.

На думку аналітиків, Пригожин має намір дочекатися моменту, коли путінський режим ослабне і повторить “марш справедливості” на Москву. Попри те, що Пригожин позбувся своїх активів, потрібний потенціал для нового заколоту у нього є і Путін це розуміє.

Читайте також: Арешт Гіркіна не робить його політв’язнем — думка російського правозахисника

Прямий ефір