Арешт Гіркіна не робить його політв’язнем — думка російського правозахисника

Ігор Гіркін (Стрєлков). Фото: gordonua.com

Суд Москви заарештував на два місяці найбільш затятого прихильника “руського миру”, першого “міністра оборони ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Його звинувачують у закликах до екстремізму. Але Гіркіна не варто вважати політичним в’язнем, оскільки колишні його злочини не дають права на такий статус. Таку думку сьогодні, 21 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський правозахисник і журналіст, член ради Центру захисту прав людини “Меморіал” Олександр Черкасов.

“Репресивна машина, яка перемелює всіх людей, які в неї потрапляють, не дуже розбирається в їхніх поглядах. Це машина, яка працює за наказом, за сигналом, а не за законом. Те, що Гіркін потрапив у цю машину, не робить його в’язнем сумління, політв’язнем або кимось іще. І можна цілком говорити про те, що люди, причетні до певних злочинів — злочинів проти людяності, агресії тощо, — хоч би як вони намагалися прикриватися словами про те, що їх переслідують за політичними мотивами, не є політичними”, — сказав він.

Після червневого заколоту ватажка приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євгена Пригожина російський силовий апарат взявся зачищати всіх, хто якось загрожує режиму. Але Гіркіна не можна назвати політв’язнем, оскільки за його плечима маса воєнних злочинів в Україні. Він не зможе себе відбілити жодними висловлюваннями й діяльністю проти режиму.

“Після заколоту Пригожина, мабуть, за всіх подібних персонажів взялися. Ну і підсумок для Гіркіна — два місяці під арештом за статтею “екстремізм”. Уже говорять про те, що чи не назвуть тепер правозахисники Гіркіна політичним в’язнем. Відповідаю. Річ у тім, що для визнання політичним в’язнем є й винятки. Гіркін, як офіцер ФСБ, координував викрадення і зникнення людей. Мені відомо поіменно 10 осіб, які зникли або вбиті зусиллями Гіркіна. Насправді таких людей сотні. Є одне рішення Європейського суду з прав людини у такій справі про зникнення”, — розповів Черкасов.

Експерт упевнений, що Гіркіна затримали за те, що він став неугодним режиму Путіна.

“Ігор Стрєлков (Гіркін) не відповідає “лінії партії”. Він говорить те, що думає, а не те, що потрібно наразі уряду. Він незручний. Це військовий злочинець, який скоїв злочини задовго до війни в Україні 2014 року. Але він виявився незручним владі. Точно так само, як і Пригожин. Але у Пригожина є аргументи, що дають змогу вести переговори й опинятися у виграші, а у Гіркіна таких аргументів немає. І до Гіркіна застосовують ті самі контраргументи, які до цього застосовували до інодумців. Заарештовують його не за скоєні злочини, а за те, що він не так хвалить “політику партії”. Це сигнал іншим — вгамуйтеся. Це не означає, що ті, хто виступав проти війни, тепер отримають послаблення”, — пояснив правозахисник.

Читайте також: Ніхто не дасть Гіркіну очолити ура-патріотів, група залишиться без яскравих лідерів, — політаналітикиня

Нагадаємо, 21 липня російські силовики затримали колишнього ватажка бойовиків самопроголошеної “ДНР” Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Йому висунуто обвинувачення за статтею 282 КК РФ — за екстремізм. Міщанський суд Москви заарештував Гіркіна на 2 місяці — до 18 вересня. У справі про екстремізм йому загрожує 5 років.

Прямий ефір