Мобілізація в РФ: підвищено вік перебування в запасі, зростає кількість справ про “самоволку” (ВІДЕО)

Від початку 2023 року до російських судів надійшло понад 2000 кримінальних справ про самовільне залишення частини. Про це повідомляє видання “Медіазона”. Це вже вдвічі більше, ніж за весь минулий рік. Крім того, Держдума РФ підвищила граничний вік перебування в запасі на п’ять років. Це торкнеться солдатів, матросів, сержантів, старшин, прапорщиків і мічманів, повідомляє FREEДОМ.

Так, ухвалено законопроєкт про підвищення граничного віку перебування в запасі російської армії для солдатів, сержантів і прапорщиків. Граничний вік таких військовозобов’язаних, які належать до першого розряду, підвищують із 35 до 40 років, до другого розряду — з 45 до 50 років, до третього — з 50 до 55 років. Також збільшується граничний вік перебування запасників у мобілізаційному резерві.

“Закон встановлює, що для громадян, які мають військові звання старших офіцерів, він становитиме 65 років, для тих, хто має військові звання молодших офіцерів, — 60 років, а для тих, хто має інші звання, — 55 років. Граничний вік перебування в мобілізаційному резерві для вищих офіцерів зберігається на рівні 70 років”, — повідомляється на сайті Держдуми.

Кремлівському режиму вже складно пояснити мету війни проти України, адже 24 лютого 2022 року президент Володимир Путін називав нею “денацифікацію” і “демілітаризацію”, а також захист мирного населення Донбасу. Наприкінці січня мета змінилася. Тоді Кремль захищав уже росіян і Росію від міфічних загроз. А на початку червня Путін заявив, що цілі “змінюються відповідно до ситуації” і “мають фундаментальний характер”.

До червня військові суди в Росії виносили по 100 вироків щотижня за статтею про самовільне залишення частини або місця служби. Більшість засуджених за цією статтею — мобілізовані.

“Цієї статті, і цих судів, до певного часу не існувало. І їх виноситимуть і далі по 100 день, а потім по дві сотні, а потім по три”, — каже пресаташе руху “Ідіть лісом” Іван Чувіляєв.

Раніше в більшості випадків підсудні отримували умовні терміни. Однак тепер мобілізовані потрапляють за ґрати частіше, ніж контрактники. У підсумку, суди рідше повертають на фронт мобілізованих, які втекли зі служби.

У вересні 2022 року Путін підписав поправки до Кримінального кодексу, які збільшили тюремні терміни за залишення місця служби в умовах бойових дій і мобілізації до 10 років позбавлення волі.

Читайте також: Росія воює не якістю, а кількістю: підвищення вікової межі для військовослужбовців у РФ прокоментував Гетьман

Нагадаємо, раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко розповів, що мобілізувати новобранців у Росії просто не встигнуть, оскільки їх необхідно навчити й укомплектувати. Але у ЗС РФ залишається домінування в кількості артилерійських боєприпасів, якість яких значно нижча.

Прямий ефір