Лукашенко провів кілька закритих нарад і доручив МЗС зайнятися реабілітацією його іміджу через ордер на арешт, — Латушко

Олександр Лукашенко Фото: ap.org

Білоруському самопроголошеному президенту Олександру Лукашенку варто чекати на ордер на арешт від суду в Гаазі за викрадення українських дітей. Він розуміє, що йому настає переломний момент. Про це розповів заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко сьогодні, 21 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, розслідування правозахисників дуже вдарили по репутації Лукашенка.

“Уся пропагандистська машина почала атакувати нас, вони почали виправдовуватись, вони відправили журналістів на окуповані території, звідки вивозили українських дітей. Пішли погрози, зокрема й убивства на мою адресу. Сьогодні з’явилася загроза про те, що я повинен бути викрадений, вивезений і навколішки поставлений перед Лукашенком. Тобто це дуже серйозно вдарило по системі, режиму Лукашенка”, — каже Латушко.

Він упевнений, що білоруський диктатор уперше розуміє, що настає переломний момент, який може призвести до того, що його буде оголошено у розшук як військового злочинця. І це суперечить його філософії, що він вибудовував протягом майже 30 років.

“Він вважає, що лише завдяки йому є незалежна Білорусь. Він забуває період перших років нашої незалежності. А про історію я взагалі говорити не буду. І він хотів увійти в історію як людина, яка створила прекрасну країну, і лише завдяки йому усе це сталося. Нині ж він закінчує кар’єру з ордером на арешт, як військовий злочинець. Для нього це удар по самолюбству. Найпотужніший психологічний удар”, — сказав гість ефіру.

Латушко додав, що Лукашенко провів кілька закритих нарад та доручив МЗС зайнятися реабілітацією його іміджу в Організації Об’єднаних Націй.

“Його представники вже поїхали до Нью-Йорка і намагаються виправдатися, але міжнародне право суворе. Він доручив спецслужбам також протидіяти цьому. Але якщо виноситься ордер на арешт, то білоруське суспільство — це не російське суспільство. У Росії більшість підтримує Путіна і більшість підтримує війну. А у Білорусі більшість не підтримує Лукашенка і більшість не підтримує війну. Буквально вчора прийшли нові соціологічні дані, які чітко говорять про це”, — додав Латушко.

Гість ефіру також підкреслив, що це серйозний удар по системі, яку створив Лукашенко.

“Питання про затримання — це вже наступне питання. Але сам факт надання йому статусу цієї чорної мітки — дуже серйозний удар по оточенню Лукашенка. Це дестабілізація, розкол тих еліт, які він зібрав навколо себе”, — сказав керівник Народного антикризового управління.

Латушко також повідомив, що збираються докази злочинів Лукашенка проти людяності, і анонсував новий удар по невизнаному президенту.

“Наступний удар, який буде завдано нами, він готується. Він буде пов’язаний уже зі злочинами проти людяності, які чинить режим Лукашенка. Нами зібрано вже досьє фактично, яке дуже чітко доводить, що Лукашенко стоїть на чолі організованої злочинної групи, яка чинить злочин проти людяності. Робимо це разом із литовськими юристами. Ці матеріали також мають потрапити до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду”, — сказав він.

Нагадаємо, уряд Олександра Лукашенка називають причетним до депортації дітей з України з подальшим розміщенням у “таборах відпочинку” та “санаторіях” у Мінській та Гомельській областях РФ. Усього було вивезено понад 2 тисячі українських дітей (у тому числі, сиріт).

Напередодні депутати Європарламенту закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт Олександра Лукашенка у зв’язку з його причетністю до депортації дітей — за аналогією до того, як раніше ордери було видано стосовно російського диктатора Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової.

Читайте також: Росія змінила модель крадіжки українських дітей з окупованих територій — дані правозахисниці

Прямий ефір