Сили оборони України максимально зміцнюють кордон із Білоруссю, — Демченко прокоментував прибуття “вагнерівців”

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

На ділянці з Білоруссю ситуація вздовж українського кордону контрольована. Кордон укріплюється — як із РБ, так і з РФ. Поки що немає загрози вторгнення з території Білорусі. Про це сьогодні, 21 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко.

Так він прокоментував повідомлення Міноборони РБ, що армія Білорусі та ПВК “Вагнер” розпочали спільні тренування на кордоні з Польщею та Україною. Навчання відбуваються на полігоні “Брестський”. Це приблизно за 40 км від кордону з Україною, і 30 км від кордону з Польщею. Водночас українські прикордонники зазначають, що “вагнерівці” продовжують прибувати до Білорусі.

“Якщо говорити безпосередньо про лінію нашого кордону, наразі ситуація залишається повністю контрольованою. Сили оборони України — як підрозділи ДПСУ, так і ЗСУ та Національної гвардії максимально укріплюють цей напрямок, зокрема тривають роботи з інженерно-фортифікаційної споруди для того, щоб укріпити кордон із Білоруссю. Але, власне, наша увага спрямована і на прибуття російських найманців із ПВК на територію Білорусі. Ми відстежуємо їхнє прибуття туди”, — сказав Демченко.

За даними спікера ДПСУ, в основному “вагнерівці” розміщуються під Осиповичами, в тому місці, де Білорусь проводила роботи для облаштування бази для них.

“Але ми також чітко розуміємо, що вони можуть бути залучені до тренувань підрозділів білоруської армії, а також підрозділів і російської армії, які можуть перебувати на території Білорусі, оскільки сама Білорусь люб’язно надає свою територію, полігони для російської армії, щоб вони там проводили тренування і підготовку. Також ми відстежуємо ці навчання, оскільки це теж знаходиться на напрямку кордону з Україною. Але поблизу безпосередньо кордону з Україною наразі не спостерігається переміщення військової техніки або особового складу ні підрозділів армії Білорусі, ні найманців”, — каже він.

Демченко уточнив, що українські прикордонники не фіксують, що на території Білорусі Росія має необхідні сили для здійснення нападу на територію України.

“Також немає достатньо сил на напрямку кордону з Україною безпосередньо на території Росії у напрямку Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Але, тим не менш, ми повинні бути готові до будь-яких подій. І якщо аналізувати ситуацію на кордоні з Білоруссю, то там у нас виходить проводити й інженерні роботи. На кордоні з Росією це робити складніше безпосередньо по лінії кордону, оскільки ворог щодня обстрілює територію України. Проте фортифікаційні споруди робляться в прикордонні, в максимальній близькості до лінії державного кордону для того, щоб Сили оборони України мали всі можливості відбити будь-які атаки, якщо такі будуть. І командування реагує адекватно тим ситуаціям, які відбуваються на напрямку кордону України навпроти нашої території — як Білорусі, так і Росії”, — зазначив речник ДПСУ.

Крім того, лінія кордону облаштовується максимально в інженерному плані для того, щоб запобігти, зокрема, і спробам порушення перетину незаконними мігрантами.

Читайте також: Висока інтенсивність обстрілів та активність ДРГ — інформація ДПСУ щодо ситуації на прикордонні з РФ

Як повідомлялося раніше, до Білорусі прибули ще щонайменше 150 одиниць військової техніки “вагнерівців”. Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що українські військові додатково укріплюють кордон із Білоруссю після прибуття до цієї країни найманців.

Прямий ефір