Росія використовує ракети “Онікс” проти цивільних об’єктів України: про їхні можливості та методи боротьби з ними розповів Долінце

Богдан Долінце. Фото: Facebook/Dolintse

П-800 “Онікс” — універсальна надзвукова протикорабельна ракета, що має середній радіус дії. Її було створено для боротьби з надводними військово-морськими угрупованнями, кораблями, наземною інфраструктурою за сильної вогневої та радіоелектронної протидії. Про це сьогодні, 20 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Цій ракеті вже понад 20 років з моменту, коли її було вироблено. Вона належить до класу крилатих ракет. Вона належить до радянського виробництва ракет, які летять по балістичній траєкторії. Фактично — це продовження розвитку того ж комплексу “Бастіон” та інших ракет, які, як правило, розроблялися саме для прибережних зон. Ці ракети здатні завдавати ударів саме по водних об’єктах. Це маються на увазі різні катери, кораблі або авіаносці. Але водночас Російська Федерація продовжує їх використовувати для нанесення ударів по наземних цілях, зокрема й по цілях, які розташовані біля моря”, — розповів він.

Російська Федерація продовжує використовувати надзвукові ракети проти мирних цілей в Україні. Для того, щоб убезпечити територію, необхідні зенітний ракетний комплекс Patriot (“Петріот”) і Зенітний ракетний комплекс SAMP-T.

“Якщо оцінювати можливість збиття, то в принципі, ми бачимо, що комплекс Patriot знищував балістичні ракети типу “Кинджал”, які летять на дуже великій швидкості. Відповідно, для знищення таких цілей необхідна дуже сучасна система протиповітряної оборони, до яких відносяться ті ж комплекси Patriot і SAMP-T. Для того, щоб здійснювати перехоплення ракет, необхідна більша кількість пускових установок і більша кількість покриття міст, сучасними комплексами, такими як Patriot і SAMP-T, які здатні перехоплювати цілі на таких великих швидкостях”, — констатував експерт.

Читайте також: Чергова комбінована російська атака на південь: “Калібри”, “Іскандери” й “Шахеди” збито протиповітряною обороною

Прямий ефір