Трильйон доларів — рахунок, який буде виставлено Росії за агресію в Україні, — Устенко

Олег Устенко. Фото: focus.ua

Російська Федерація повинна буде заплатити за всі руйнування і збитки, які завдала Україні. Після закінчення війни РФ буде виставлено рахунок в 1 трлн дол. Про це сьогодні, 20 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

“1 трлн дол. — ось рахунок, який буде виставлено Росії. Це прямі і непрямі збитки, яких зазнала Україна внаслідок цієї агресії з боку Російської Федерації”, — заявив він.

Росія прекрасно розуміє, що їй доведеться оплатити всі збитки Україні, вважає радник президента України з економічних питань.

“Що стосується ситуації в українській економіці, то зрозуміло, що ми постраждали і продовжуємо зазнавати колосальних збитків через війну, яку розв’язала Росія проти України. Досить подумати про те, що 2021 року Україна мала валовий внутрішній продукт (ВВП) у 200 млрд дол, потім ми відкотилися після першого року війни на рівень 150 млрд дол. Це чек, який буде виставлено Російській Федерації, який вона має проплатити. Вони це розуміють, нехай і не говорять публічно. За все те, що сталося в Україні, Росія повинна буде відповідати зокрема й матеріально, вона повинна компенсувати ці збитки”, — сказав він.

Падіння ВВП призвело до дефіциту державного бюджету, що також має компенсувати Росія.

“У нас відбулося падіння валового внутрішнього продукту. У нас недоотримання коштів до державного бюджету. Ось чому у нас виник дефіцит державного бюджету. За нього знову-таки несе повну відповідальність Росія зі своєю агресією проти України. І це теж сума, яка буде виставлена в рахунок”, — зазначив Устенко.

Знищення підприємств, складів, сільськогосподарської техніки, будівель, аграрної продукції також мають бути відшкодовані країною-агресором.

“Росія знищувала наші підприємства з перших хвилин початку своєї агресії. І це включається в рахунок. І включаються в рахунок ті будинки наших українських громадян, які Росія розгромила. І підприємства, склади з сільськогосподарською технікою, які були розкрадені в перші тижні війни. Нещодавнє знищення 60 тис. т українського зерна на портових складах — цієї кількості зерна було достатньо для того, щоб прогодувати 300 тис. людей протягом року. Цього зерна вистачило б Росії під час блокади Ленінграда для того, щоб уникнути голодних смертей. Ось уявіть собі, до якого ступеня цинізму дійшла Росія”, — пояснив експерт.

Українська економіка має почати відновлення ще під час війни. Це важливо для функціонування держави.

“Українська економіка не просто потребує відновлення, вона потребує якісного, квантового стрибка після закінчення війни. Але сказати, що тільки треба зосереджуватися на після війні, теж було б не зовсім правильно, тому що це має йти просто гігантськими темпами. Це означає, що і зараз має відбуватися відновлення української економіки. Зараз не такий великий фіскальний простір бюджету, немає можливостей для стимулювання економіки. Але ось ці незначні навіть кошти, які зараз виділяються, вони підтримують економічне зростання”, — констатував Устенко.

Читайте також: Українці відновлюють свої оселі після руйнувань росіянами: як працює проєкт “єВідновлення” (ВІДЕО)

Прямий ефір