Понад 6 годин рятувальники гасили пожежі — подробиці масованої російської атаки на Одещину (ВІДЕО)

Рятувальники ліквідовують наслідки російського терору в Одесі. Фото: od.dsns.gov.ua

Чергову масовану атаку на Одеську область здійснили російські війська в ніч проти сьогодні, 19 липня. Використовуючи ударні безпілотники іранського виробництва і ракети різних типів, ЗС РФ атакували об’єкти портової, критичної та промислової інфраструктури міста. Є постраждалі мирні жителі, повідомляє FREEДОМ.

Після влучання уламків однієї з російських ракет загорілися складські приміщення під Одесою. Вогонь охопив площу понад 3 тис. кв. м. Пожежу гасили рятувальники.

“Пожежі були масштабні, рятувальникам знадобилося понад 6 годин, щоб повністю загасити їх. Загалом сьогодні вночі понад 140 рятувальників і 36 одиниць техніки було залучено на різні надзвичайні події, які саме були спричинені ракетним обстрілом”, — повідомила речниця Державної служби України з надзвичайних подій (ДСНС) в Одеській області Марина Мартиненко.

Вибуховою хвилею після збиття ще однієї ракети було пошкоджено житлові будинки в одному зі спальних районів Одеси. У квартирах вибито вікна, уламками пошкоджено припарковані у дворі машини.

“Я почула сирену, тривогу. Потім був перший вибух. Я підскочила, побігла до вхідних дверей, там сховалася. Потім стався другий вибух, який спричинив такі наслідки”, — розповіла місцева жителька Іванка.

“Вікна повилітали. Шафа, лежали на ліжку, і шафу зверху прибило. Хвилею стіну вибило, газобетон”, — сказав одесит Андрій.

Загалом у ніч проти середи російські війська випустили по території України 32 ударні безпілотники типу “Шахед”, одну ракету Х-59, 16 крилатих ракет типу “Калібр”, 8 — Х-22 і 6 — “Онікс”.

“Використовувалися і стратегічна авіація, і ракети морського базування. Навіть не виходячи з бухти, ворог додав до атаки ще один надводний ракетоносець, чим наражав на небезпеку й інші кораблі, що перебували в цій же бухті. Також використовувалися дрони. І, якщо раніше атаки були більш-менш хвилеподібні, то тут справді відбувалося фактично все одночасно”, — поінформувала начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Під ударом опинилася інфраструктура морських портів “Одеса” і “Чорноморськ”. Внаслідок пошкоджено зерновий і олійний термінали. Президент України Володимир Зеленський назвав цю атаку спробою знищити необхідне обладнання для роботи “зернового коридору”.

“Російські терористи абсолютно свідомо цілили в інфраструктуру зернової угоди, і кожна російська ракета — це удар не лише по Україні, а й по всіх у світі, хто прагне нормального й безпечного життя. Віцепрем’єр Кубраков і міністр Клименко поінформували про наслідки ударів. Також були доповіді головкома Залужного та командувача ВПС Олещука. Військовим дав доручення посилити захист людей і портової інфраструктури, а МЗС — активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на державу-терориста та продовження нормального експорту українського зерна”, — написав глава держави в Telegram.

Унаслідок нічного обстрілу Одеської області 3 людини, зокрема й дитина, дістали поранення. Це вже друга масована ракетна атака російських військ на Одесу за останні два дні. Минулої ночі під час обстрілу противник також намагався уразити об’єкти інфраструктури Одеського морського порту.

Читайте також: Російські окупанти атакували Одеську область: 10 постраждалих, пошкоджена портова та критична інфраструктура (ФОТО, ВІДЕО)

Нагадаємо, під час масштабної нічної повітряної атаки РФ 19 липня вибухи пролунали в Одесі, Кропивницькому, Києві. Працювала протиповітряна оборона по ворожих ударних дронах та ракетах.

Прямий ефір