Всіх це зачіпає — російський терор, — Зеленський у зверненні наприкінці 511-ї доби війни

Володимир Зеленський. Скріншот: uatv.ua

Протягом усього дня — максимум уваги ліквідації наслідків удару російських терористів по Одесі, по громадах в області, по Чорноморську, по українських портах. Це була чи не найбільша за весь час повномасштабної війни спроба Росії завдати болю Одесі. Про це сьогодні, 19 липня, під час звернення наприкінці 511-ї доби повномасштабного вторгнення Росії заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє FREEДОМ.

Він зазначив, що з кожним подібним ударом лунає звернення до партнерів: повітряний щит України потребує посилення.

“Цей удар терористів доводить, що їхня мішень — не лише Україна, і не лише життя наших людей. У портах, які були атаковані сьогодні, зберігається близько мільйона тонн продовольства. Саме той обсяг, який уже давно мав би бути доставлений у країни-споживачі в Африці, в Азії. В портовому терміналі, який цієї ночі найбільше постраждав від російського терору, зберігалися 60 тис. тонн агропродукції, що призначалися для відправки до Китаю. Тобто всіх це зачіпає — російський терор. Кожен у світі має бути зацікавлений у притягненні Росії до відповідальності за терор”, — наголосив Зеленський.

Президент подякував усім воїнам, які захищають Україну від таких ударів.

“Сьогодні вранці на селекторі мені доповідали й військові, і МВС, інші урядовці, профільний заступник керівника Офісу з регіональної політики. У громадах, які постраждали від ударів цієї ночі, вже почалися першочергові ремонтні роботи”, — розповів він.

Глава держави також провів сьогодні переговори з головою уряду Ірландії, який з візитом відвідав Україну.

“Сьогодні ми обговорили наші подальші спільні кроки, зокрема те, що стосується формули миру, глобального саміту миру. Дякую Ірландії за підтримку нашої позиції і щодо зернової ініціативи”, — сказав Зеленський.

Крім того, він повів зустріч і з керівницею USAID, Агентства з міжнародного розвитку Сполучених Штатів, Самантою Пауер.

“Напередодні вона була в Одесі й абсолютно розуміє і значення наших портів для продовольчої безпеки світу, і російську загрозу світовій стабільності. Ми детально обговорили сьогодні можливості захисту нашої інфраструктури, нашу глобальну роль. І дуже важливо, що USAID готове й надалі працювати з Україною для підтримки економічної активності в нашій країні, розвитку підприємств, підтримки робочих місць. Вдячний за цю підтримку!” — зазначив президент України.

Глава держави поінформував про підготовку до міжнародних заходів, які заплановані на серпень і вересень, зокрема, саміт Кримської платформи рівня лідерів держав і парламентського рівня.

“Точно знаємо, що саміт буде змістовним, і Крим стане ще ближчим до повернення у вільний світ, ще ближчим до звільнення від окупації. Уся українська земля і всі українські люди мають бути вільними”, — резюмував він.

Читайте також: Майбутнє України — у Європейському Союзі: в Україну з візитом прибув прем’єр Ірландії й зустрівся із Зеленським

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський сьогодні, 19 липня, провів зустріч з адміністраторкою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Самантою Пауер.

Прямий ефір