На випадок російського теракту на ЗАЕС у ЗСУ відпрацьовують тактику дій (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Зберігається ризик того, що російські окупанти можуть здійснити теракт на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Андрій Юсов. Він зазначив, що важливий об’єкт досі перебуває під контролем РФ і замінований. Росія використовує ЗАЕС для шантажу. Однак говорити, що теракт — уже вирішений сценарій, поки що не варто. На випадок теракту на ЗАЕС у лавах Збройних сил України (ЗСУ) відпрацьовується тактика дій. Яка — дізнавалася кореспондентка телеканалу FREEДОМ Анастасія Волкова.

Так, у Донецькій області відбулись навчання. Підрозділ ЗСУ готувався до обробки машини, яка була в зоні можливого зараження радіацією.

“Ми обробили нижні частини коліс і те, що було треба. Обробляли спеціальним хімічним розчином, розведеним із водою, все, як за книжкою пишеться”, — розповів військовослужбовець 57-ї ОМПБр ЗСУ Роман.

“Це авторозливочна станція АРС-14. Вона на базі ЗІЛ-131. Тобто її задача в чому полягає: є насоси, які качають воду. Туди заправляється вода, 2,8 тон води туди вміщається. Відповідно нею проводиться дегазація, деактивація, дезінфекція. Тобто додаються хімічні суміші для обробки техніки, яка ймовірна була в зараженій зоні, від радіаційної пилюки, тобто для обробки засобів захисту індивідуальних військовослужбовців, а саме загальних захисних комплектів військовослужбовців”, — пояснив військовослужбовець 57-ї ОМПБр ЗСУ Дмитро.

Подібні тренування проводять щодня, готуючись до найгіршого сценарію. Ядерний шантаж триває від самого моменту захоплення росіянами атомної станції і останніми місяцями лише посилюється. У ЗСУ є підрозділи радіаційного, хімічного та біологічного захисту, де відпрацьовують усі можливі сценарії поведінки противника. Командир взводу Дмитро розповів про перші дії його підрозділу в разі ядерного теракту:

“Якщо противник застосує тактичну ядерну зброю, насамперед у нас є відповідно БРДМ-2РХБ. Тобто ми вимірюватимемо зону зараження, будемо відповідно розраховувати напрямок вітру, напрямок отруйної хмари і куди вона рухатиметься”.

Військовослужбовець 57-ї ОМПБр ЗСУ В’ячеслав із позивним “Геолог” (саме такий фах здобув в Одеському університеті) пояснив, як працює прилад для визначення рівня радіації в повітрі:

“Це — мобільний прилад, за допомогою якого ми можемо вимірювати випромінювання різних категорій. І завдяки йому ми взагалі зможемо аналізувати, в яких територіях є рівень в нормі для людини, а де він підвищений. Цей прилад є дуже простим у своєму використанні. За допомогою цього щупу ми вимірюємо рівень саме радіації. Він поглинає всю цю радіацію і на шкалі демонструє нам, які є відхилення і яка є норма його. Тобто, ми його налаштовуємо, наперед знаючи, який вид радіації ми шукаємо”.

На озброєнні цього підрозділу є не тільки прилади для виявлення радіації. Знімальній групі показали більш сучасні пристрої, здатні виявити хімічні елементи в повітрі.

“Це вже більш сучасний, НАТівського стандарту ChemPro. Прилад хімічної розвідки, за допомогою якого ми визначаємо рівень різноманітних хімічних елементів. Якщо ми по шкалі будемо бачити перевищення норми якогось з хімічних елементів, то ми тоді вже займаємося більш детальним вивченням території. Якщо порівнювати радянський і цей, що порівнювати якийсь АвтоВАЗ “Копійку” і “Феррарі”. Десь приблизно на такому рівні”, — розповів “Геолог”.

Вартість такої валізки — понад 20 тис. дол. Вона виготовлена 2019 року і відповідає всім сучасним вимогам. Це дуже чутливий прилад. Він вироблений у Фінляндії, до України потрапив у межах допомоги західних партнерів у боротьбі з російською агресією.

Читайте також: Навчання на випадок російського теракту на ЗАЕС провели в Запоріжжі — діяли так, як може статися в реальності (ВІДЕО)

Нагадаємо, як повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко, на ЗАЕС нині перебуває близько пів тисячі російських окупантів — як військовослужбовців, так і цивільних осіб. Російські військові використовують атомну станцію як прикриття, звідти вони ведуть обстріли підконтрольних Україні територій. Окупанти застосовують тортури до працівників станції та змушують отримувати російські паспорти.

Прямий ефір