У Росії лікарні заповнені військовими, а цивільні не можуть отримати кваліфіковану медичну допомогу — подробиці (ВІДЕО)

Лікарня у РФ. Фото: ТАСС

Цивільну медицину в Росії переводять на першочергове забезпечення потреб армії. Особливо плачевна ситуація в прифронтових регіонах. У тимчасово окупованому Криму низку найбільших лікарень, а також санаторії та центри реабілітації повністю віддано окупаційним військам. Про це повідомляє видання “Крим.Реалії”. Повномасштабна війна Росії проти України створила нові проблеми для і без того занепадницької системи охорони здоров’я, повідомляє FREEДОМ.

Почнемо з реальної історії. Республіка Тива, місто Кизил. У 62-річної жінки сильно підіймається тиск. Вона викликає швидку. У лікарні її чомусь кладуть в урологічне відділення. Там вона обпікає ступню об буквально розпечену батарею. Медики не можуть впоратися з наслідками опіку й ампутують їй ногу. А десь між усім цим, ще й заражають жінку COVID-19, від чого вона помирає. У всій цій послідовності помилок і недбалості не знайшлося жодного кваліфікованого медика, який би це зупинив. Хоча чого ще очікувати від російської системи охорони здоров’я, де регулярно спливають відео, де показано ставлення медиків до пацієнтів. Наприклад, на одному з них медсестра підбігає до літнього чоловіка зі зламаною ногою і б’є його.

“Де твоє ліжко? Пішов геть! Іди на своє ліжко! Не можеш ходити — то якого хріна ходиш, скотина”, — кричить медична сестра в лікарні на пацієнта.

Звичайно, настільки кричущі випадки трапляються рідко, але набагато частіше, ніж у будь-якого іншого сусіда Росії. І це відображає системні проблеми в охороні здоров’я федерації. Наприклад, згідно з опитуванням “Медузи”, кожен другий російський медпрацівник знає колег із підробленими документами про кваліфікацію. Тобто, реального контролю за якістю роботи медиків, та й узагалі за правом лікувати людей у Росії просто немає. А замість вирішення вже наявних проблем держава створює для медицини нові. Міністерство промисловості та торгівлі хоче заборонити закуповувати імпортні апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Нібито, вітчизняні ШВЛ нічим не поступаються за якістю закордонним, і ця ініціатива підтримає місцевого виробника. Ось, що про це думають російські лікарі.

“Якщо ти живеш не в Москві, а за тридев’ять земель від великого міста, то залишитися сам на сам із вітчизняним апаратом я б не ризикувала”, — заявила кандидат медичних наук, лікарка паліативної медичної допомоги Наталя Сава в коментарі “Медузі”.

“Це абсолютно божевільна ініціатива, яка не розв’язує жодних проблем і не покращує умови для виробників російської техніки. Незрозуміло, як вони можуть почати щось виробляти без супутньої клінічної та наукової баз”, — зазначив у коментарі “Медузі” анестезіолог-реаніматолог, лікар інтенсивної терапії Вадим Сизов.

У ситуації з ШВЛ політичні міркування ставляться вище за реальну користь. Для путінського режиму це — класична модель поведінки. Взагалі, все так зване “імпортозаміщення на зло ворогам” веде лише до погіршення якості життя росіян. Наприклад, міністр охорони здоров’я відзвітував про те, що 70% усіх ліків у Росії — нібито вітчизняного виробництва. На ділі, виробляють їх з імпортної сировини, але підсумковий продукт виходить гіршої якості та дорожчий на 40%, а то й на 100%, порівняно із закордонними аналогами. Інший приклад того, як режим гробить медицину, — легалізація антинаукових і навіть шкідливих практик. У низці регіонів — Краснодарі, Чечні та інших — “народну медицину” юридично прирівняли до доказової. Тобто, умовний рак пропонують лікувати димом від сушеного звіробою. А в червні російське МОЗ офіційно дало вказівку “лікувати гомосексуалізм”, при тому, що світова медична спільнота ще 1990 року дійшла висновку: гомосексуальність не є захворюванням.

“Конверсійна терапія за стандартами, встановленими ООН, прирівняна до жорстокого поводження і тортур. На практиці встановлено, що вона призводить щонайменше до виникнення психічних розладів, наприклад, депресії, і в крайньому вираженні — до суїциду”, — пояснила адвокатка ЛГБТ-Ініціативної групи “Вихід” Ксенія Михайлова.

Поки Москва придумує для громадян ворогів в особі геїв, реальні небезпеки повністю ігноруються. У Росії буквально епідемія ВІЛ, за оцінками Росспоживнагляду, заражені до 1,5 млн громадян. За останніми даними ООН, 2021 року Росія була п’ятою у світі за кількістю нових заражень. З початку цього року фіксують збільшення захворюваності на туберкульоз, сифіліс і гострі гепатити. Здавалося б, у такій ситуації треба рятувати своїх людей і терміново збільшувати витрати на охорону здоров’я, але в червні стало відомо, що по всій країні фінансування медицини урізали на 10%. А все для того, щоб Росія могла продовжувати свою злочинну війну проти України. За словами експертів, за останні 30 років російська влада взагалі не ставила завдання реально розвивати охорону здоров’я.

“Москва системно недофінансовувала медицину, тому що потрібні були гроші на олігархів, на яхти, на закордон, і тому фактично вся країна грабувалася. Ну і плюс політика, яка дає змогу — чим бідніший народ, чим затурканіший, тим легше керувати та тим легше його, наприклад, посилати на війну в Україну. Тобто це була системна політика Путіна”, — зазначив політичний та економічний експерт Тарас Загородній.

Сьогодні шансів отримати нормальне лікування у пересічного росіянина стає дедалі менше. За 20 років свого правління путінський режим розікрав усю систему охорони здоров’я. А з початком повномасштабної війни проти України й без того занепадницька російська медицина стала обслуговувати насамперед потреби армії. За даними Британської розвідки, російські лікарні перевантажені, адже до них щодня прибуває по 400 поранених.

Читайте також: Рекет, наркоторгівля, невиплата зарплат і проблеми з медициною: як живе Маріуполь під окупацією РФ розповів Забавін

Нагадаємо, на окупованій частині Запорізької області доступ місцевих мешканців до медицини обмежений: російські військові перетворили більшість медичних закладів на госпіталі.

Прямий ефір