Росія змінила модель крадіжки українських дітей з окупованих територій — дані правозахисниці

Віра Ястребова. Фото: Facebook/Vera Iastrebova

Російські окупанти продовжують демонстративно вивозити українських дітей із захоплених територій навіть після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Про це сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила виконавча директорка “Східної правозахисної групи”, адвокатка, правозахисниця Віра Ястребова.

Вона наголосила, що, вивозячи українських дітей з окупованих територій, Росія хоче позбавити Україну майбутнього. Правозахисниця переконана, що влада РФ прагнутиме використати цих дітей проти їхньої ж батьківщини.

“Вони цей злочин здійснюють демонстративно навіть після отриманого ордера від Міжнародного кримінального суду. І ось цілі Російської Федерації тут і короткострокові, і довгострокові. Стратегічна мета — виховати солдатів для режиму Путіна, для режиму Кремля, яких потім використовувати для чергової війни, спрямованої проти європейських цінностей, проти України”, — заявила Ястребова.

За її даними, депортованим дітям у Росії нав’язують наративи “русского мира” або в так званих військово-патріотичних таборах, або в прийомних сім’ях, які можуть їх усиновити тільки після ідеологічної підготовки.

“Там дуже чіткий ФСБшний контроль за тими, хто бере собі в сім’ю дітей з окупованих територій. І таким чином путінська влада буде відстежувати на кожному етапі життя цієї дитини”, — заявила Ястребова.

Вона також зазначила, що дані про переміщених маленьких українців у РФ приховують або навіть змінюють їхні анкетні дані, видають громадянство РФ. У російському інформаційному полі це подається як героїчний порятунок сиріт, тоді як рідні батьки їх продовжують шукати й страждають від розлуки зі своєю дитиною.

Ястребова акцентувала, що Росія змінила модель крадіжки українських дітей.

“Росія поміняла модель здійснення крадіжки дітей з окупованих територій. Зараз триває активна підготовка щодо формування та приєднання до банку даних сиріт — це фактично такий каталог, який діє на території Російської Федерації. Внести туди дані про вкрадених дітей з тимчасово непідконтрольних територій, захоплених окупантом. І, по суті, якщо раніше Російська Федерація вивозила в Росію наших українських діток, і там уже їх розосереджували, розлучали з братами, і робили так, що понад 3 дитини з однієї сім’ї або з одного попереднього місця перебування не залишатимуть разом, то на сьогодні будуть так звані прийомні професійні батьки з Російської Федерації приїжджати на тимчасово окуповану територію й там оформлювати всі формальності на крадіжку української дитини та вивозити в невідомому напрямку”, — сказала правозахисниця.

Вона прогнозує, що якщо зараз Росії невигідно згадувати про обов’язкові норми міжнародного законодавства, то в майбутньому російська влада звинувачуватиме Україну, яка займається пошуком незаконно вивезених дітей, у нібито порушенні таємниці усиновлення.

Читайте також: Понад 20 тисяч дітей Росія вивезла з України, й масштаби злочину продовжують зростати, — Лазаренко

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Причиною є незаконна депортація дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Прямий ефір