Забирати активи потрібно у тих росіян, які безпосередньо причетні до війни Росії проти України — думка експерта

Ілля Несходовський. Фото: uatv.ua

Щоб конфіскувати активи росіян на Заході необхідно розуміти, кому вони належать. Відбирати їх варто у російських злочинців, які так чи інакше причетні до війни. Чекати закінчення військових дій на території України не варто, оскільки ці кошти вже зараз необхідно вкладати в економіку країни. Про це сьогодні, 13 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів “АНТС” Ілля Несходовський.

“Головне, кому належать ці активи. Питання в тому, наскільки легко довести провину цієї людини в участі у війні Росії проти України. Тобто забирають у людини активи, тому що вона злочинець, тому що вона віддає накази або бере участь у будь-якій формі війни”, — пояснив він.

Експерт пояснив, що Україні необхідно робити все можливе, щоб населення залишалося на території України, інакше вони поїдуть в інші країни. Саме на економічні потреби мають бути спрямовані кошти конфіскованих активів.

“Україні зараз потрібні гроші для того, щоб відновлювати свою економіку, щоб компенсувати втрати житла, роботи, всього. Тобто це прямо зараз треба робити, а не відтягувати процеси на після закінчення війни. Нам необхідно зараз компенсувати людям втрати житла, майна для того, щоб вони залишилися в Україні. Тому що якщо ми зараз не будемо компенсувати, то вони переїдуть до Європи чи Америки й там будуть жити”, — сказав він.

“Є люди, які беруть участь у війні, і це їхня індивідуальна відповідальність. І стосовно цих людей можна застосовувати не тільки санкції. Можна визначати їхню провину, забирати й передавати в Україну ці активи”, — додав експерт.

Є низка країн, які зараз роблять реальні юридичні кроки в цьому питанні.

“США, Канада, Польща, Естонія — це ті країни, які вже роблять дійсно реальні кроки. Ну а в інших країнах ми бачимо дуже незрозумілі рухи, які фактично просто і не мають наміру на цей час розробляти відповідні юридичні механізми для того, щоб відбирати активи у злочинців і передавати їх Україні. Тому тут дуже важливий елемент не стільки юридичного інструменту, скільки політичної волі конкретних країн”, — пояснив Несходовський.

Читайте також:Як використовувати російські активи на благо України — спеціалізовану платформу запустили в Києві

Прямий ефір