Важливі сигнали звучали у двосторонніх зустрічах, що Україна буде членом НАТО, — Зеленський

Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг. Фото: nato.int

Україна розуміє, що не може бути членом НАТО, поки триває війна. Але у двосторонніх зустрічах і з генсеком Альянсу, і з партнерами прозвучав важливий сигнал: Україна буде членом НАТО, коли будуть відповідні умови — безпека на українській землі. Про це сьогодні, 12 липня, заявив президент України Володимир Зеленський на Вільнюському саміті НАТО, повідомляє FREEДОМ.

“Як я сказав, так, ми хотіли швидше, і дуже складно іноді деякі речі роз’яснювати партнерам. Чому? Тому що ми на війні, а партнери дійсно нам хочуть допомогти, вони допомагають, але ми все одно в різних умовах живемо. Тому що ми в умовах, коли потрібно вижити, а партнери нам хочуть допомогти жити. А нам ще до жити потрібно вижити”, — сказав він.

І це, уточнив глава держави, справді штовхає до швидких процесів, процесів, які мають призвести до реформування безпекової інфраструктури у світі.

“І, звичайно, на жаль, така висока ціна. Ціною наших життів ми бачимо, як борються проти агресії. Такі важливі речі. Ми адекватні люди, ми розуміємо, партнери допомагають нам зброєю і це — момент виживання, і це нам дуже потрібно. Ми розуміємо, що хтось дійсно боїться говорити про наше членство в НАТО зараз, тому що ніхто не хоче, щоб була світова війна. І це також зрозуміло і логічно. Я хочу, щоб усі це розуміли. А ми цивілізовані, адекватні люди”, — додав Зеленський.

Президент наголосив, що Україна бореться, водночас точно розуміє, що Україна не може бути членом НАТО, доки триває війна.

“І це абсолютно зрозуміло, але важливі сигнали сьогодні, які звучали в наших двосторонніх зустрічах і з генеральним секретарем, і з партнерами (ми з багатьма сьогодні вже зустрічалися), що Україна справді буде членом НАТО, і це така впевненість, на мою думку, з усіх моїх зустрічей уперше так прозвучала впевнено. Ми будемо членами НАТО, коли дійсно відповідні будуть умови. Я розумію під цим, що тоді, коли буде безпечно на нашій землі”, — резюмував Володимир Зеленський.

Читайте також: Україна — донор спільної безпеки союзників по НАТО, — Зеленський на брифінгу з генсеком Альянсу (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, у межах участі в саміті НАТО президент Зеленський провів незаплановану зустріч із президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, а також зустрівся з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Прямий ефір