Україна оновлює НАТО: репортаж із Вільнюса (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Рішення Вільнюського саміту зробили шлях України до НАТО коротшим і містять позитивні формулювання щодо Києва. Окрім цього заходу, українська делегація на чолі з президентом України Володимиром Зеленським здобула перемоги й в інших сферах. Зокрема, Франція заявила про постачання крилатих ракет великої дальності для ЗСУ після аналогічної заяви від Великої Британії. Усі подробиці — у репортажі шеф-редактора каналу українського іномовлення FREEДОМ Олексія Мацуки з місця подій.

“Я критично ставлюся до багатьох аспектів, зокрема до позиції деяких союзників, але вважаю, що це непродуманий та несправедливий підхід”: з таким посланням президент Володимир Зеленський вилетів на саміт НАТО у Вільнюс. Першого дня глава Української держави відвідав десятитисячний концерт у центрі столиці та урочисту вечерю на честь відкриття саміту Альянсу.

“Дякую за вашу допомогу нашій обороні, за вашу чітку та чесну, і, що важливо, сміливу позицію щодо запрошення України до НАТО. Українські прапори на литовських вулицях однозначно доводять, що ми вже є союзниками, і Україна захистить свою свободу”, — заявив український президент.

Попри святковий настрій на площі Вільнюса, осад в української делегації залишався. Так, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив розчарування рішенням саміту, в якому не було бажаного для Києва запрошення.

“Ми виходили з припущення, що вже є всі умови для надання запрошення тут, у Вільнюсі, тоді як саме членство настане тоді, коли дозволять умови. Але ми й надалі працюватимемо з нашими партнерами, щоб цей процес рухався далі”, — сказав Кулеба.

Проте всі визнають, що рішення Вільнюського саміту зробило шлях Києва до Альянсу коротшим. Рішення містить досить позитивні формулювання щодо України. Зокрема, саміт НАТО погодився вилучити вимогу щодо плану дій щодо членства на шляху України до Альянсу. Водночас союзники дали зрозуміти, що запросять Україну приєднатися до НАТО, коли будуть досягнуті умови.

“Ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодилися зняти вимогу щодо плану дій щодо членства. Це змінить шлях членства України із двоетапного процесу на одноетапний. Ми також ясно дали зрозуміти, що підготуємо запрошення для України вступити до НАТО, коли союзники погодяться та будуть виконані умови. Це сильний пакет для України та чіткий шлях до її членства в НАТО”, — заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Окрім Вільнюського саміту, Зеленський, українська делегація здобули перемоги ще й в інших сферах. Так, Франція заявила, що вона почне постачати крилаті ракети великої дальності після аналогічної заяви Великої Британії. Німеччина пообіцяла нову допомогу розміром 700 млн євро.

У рішенні саміту немає переліку умов, які має виконати Україна, але визначено механізм їхньої оцінки, інструментом для контролю реформ, які виконують Україна, стане річна національна програма — цей інструмент уже є в розпорядженні України.

“Україна зараз посідає місце Росії в архітектурі континентальної безпеки. Те, чого так прагнули росіяни багато років, але втратили цей шанс назавжди. Київ став не просто невіддільною частиною оновленого Альянсу. Сама Україна оновлює Альянс собою”, — зазначив шеф-редактор Олексій Мацука.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом на саміті у Вільнюсі заявив, що безпека сьогодні перебуває в очевидному дефіциті.

Як повідомлялося раніше, історичною і вирішальною ще до початку назвали найважливішу для України міжнародну зустріч року — саміт НАТО у Вільнюсі.

Прямий ефір