Зеленський у Вільнюсі подякував Макрону за ракети SCALP, а Трюдо — за коаліцію винищувачів (ФОТО, ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Еммануель Макрон. Фото: www.president.gov.ua

У рамках участі в саміті НАТО президент України Володимир Зеленський провів незаплановану зустріч із президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, а також зустрівся із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, інформує FREEДОМ з місця події.

Зеленський подякував Франції за масштабну військову допомогу, зокрема за далекобійні ракети SCALP, і розповів про подальші оборонні потреби України, серед іншого — в інженерному обладнанні.

Окрім того, український лідер поінформував Макрона про ситуацію на полі бою зараз.

Також український лідер провів зустріч із Джастіном Трюдо. Зеленський подякував главі канадського уряду за його нещодавній візит до Києва, а також висловив подяку Канаді та всім канадцям за допомогу від початку повномасштабної російської агресії.

Фото: president.gov.ua

“Ми справді можемо розраховувати на вас. Ми виборюємо наші спільні цінності. І моя велика подяка за всю підтримку з боку вашого уряду. Я радий, що ми можемо поспілкуватись сьогодні. Нам потрібна ваша підтримка, і впевнений, що вона буде”, — наголосив глава держави.

Володимир Зеленський наголосив на принциповій позиції Канади щодо відсутності альтернативи членству України в НАТО. Він також подякував за підтримку Канадою надання гарантій безпеки для України.

Президент також поінформував главу канадського уряду щодо ситуації на полі бою.

Під час переговорів у форматі тет-а-тет та за участю делегацій Володимир Зеленський та Джастін Трюдо обговорили продовження надання Україні посиленої військово-технічної допомоги від партнерів до повного звільнення всіх тимчасово окупованих територій нашої країни.

Було наголошено на важливості подальшого посилення захисту українського неба та участі Канади в коаліції винищувачів.

Окрему увагу сторони надали обговоренню питань підготовки до проведення глобального саміту з імплементації української формули миру.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський на спільному брифінгу з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом на саміті у Вільнюсі заявив, що безпека сьогодні перебуває в очевидному дефіциті.

Як повідомлялося раніше, історичною і вирішальною ще до початку назвали найважливішу для України міжнародну зустріч року — саміт НАТО у Вільнюсі. Київ очікує на доленосні рішення. Україна наполягає: на саміті потрібно зафіксувати не тільки той факт, що одного дня вона буде в НАТО, і визначитися з термінами, важливо узгодити й подробиці процедури вступу. Вона має бути прискореною за прикладом Фінляндії.

Прямий ефір