До Гааги подано докази щодо депортації українських дітей до Білорусі та їх перевиховання — деталі від Латушка

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Встановлено, що понад 2100 дітей було незаконно вивезено з тимчасово окупованих Росією територій України до Білорусі. Докази передано до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі (Нідерланди). Про це сьогодні, 10 липня, в ефірі телеканала FREEДОМ повідомив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, голова Народного антикризового офісу Павло Латушко.

“Ми опублікували попередній звіт. Надалі ми вже подали формально правове звернення, відповідно до ст. 15 Римського статуту Міжнародного кримінального суду до офісу прокурора МКС у місті Гаага. Це відбулося 2 тижні тому. У цьому документі міститься доказова база, не голослівно, а саме чітко документи, підписані, з печаткою, з візами, які підтверджують факт вчинення воєнних злочинів Лукашенком”, — сказав він.

За словами Латушка, також до цього списку внесли потенційно підозрюваних: директора компанії “Білоруськалій” Івана Головатого, так званого секретаря союзної держави Дмитра Мезенцева, керівника фонду Талая Олексія Талая і керівницю фонду “Дельфіни” Ольгу Волкову.

“Усього 5 осіб. Але це ті, які з точки зору нашого фокуса уваги (ми звертаємо увагу). На жаль, їх може бути набагато більше. Ми встановили, що дітей вивозять і вивозили на той момент, коли ми подавали це звернення, з 15 окупованих РФ міст на території України. Це, як міста, окуповані в першу фазу війни, так і в другу. Наприклад, Маріуполь. Ми встановили конкретно, нам вдалося ідентифікувати дітей-сиріт і це вже прямий доказ, що ніхто не має права вивезти без згоди держави громадянства цих дітей за межі території”, — розповів голова Народного антикризового офісу.

Також встановлено, що незаконне вивезення українських дітей має систематичний характер і два джерела фінансування.

“Союзна держава, документи підписані Лукашенком, і державна компанія “Білоруськалій”, Іван Головатий, сенатор, ще за сумісництвом хрещений батько Колі Лукашенка (молодшенького диктатора). Ці всі докази на розгляді у прокурора. Ми передали частину матеріалів до Генеральної прокуратури України. Наша мета — зупинити злочини і повернути українських дітей додому, а також притягнути до відповідальності винних у цих жахливих злочинах”, — додав Латушко.

Наступний блок, який було презентовано, — переосвіта дітей.

“Тут дуже багато доказів. Зараз ми цю роботу продовжуємо. Ми будемо далі ідентифікувати дітей, встановлювати їхні імена та прізвища, звідки вони, і як доставлялися. Ми будемо також доповнювати матеріали, які пов’язані з переосвітою дітей і це також важливі докази вчинюваних злочинів”, — запевнив Павло Латушко.

Читайте також: Неповнолітні цивільні заручники: як Kidmapping знаходить вкрадених Росією українських дітей

Нагадаємо, за словами віцепрезидента всеукраїнської фундації “Захист прав дітей”, кандидата педагогічних наук Олексія Лазаренка, лише за офіційними даними, понад 20 тисяч українських дітей депортовано до РФ і Білорусі, але реальні масштаби злочинів РФ в Україні визначити складно.

Прямий ефір