33 тисячі прапорів України та Альянсу: як Вільнюс готується до саміту НАТО, розповів Мацука

Вільнюс. Фото: uatv.ua

Литовська столиця Вільнюс готується до відкриття саміту НАТО, який відбудеться тут 11-12 липня. Про це сьогодні, 9 липня, з місця подій розповів шефредактор телеканалу FREEДОМ Олексій Мацука.

Ця зустріч країн-членів Північноатлантичного альянсу стане переломною для України. По-перше, як анонсував генсек НАТО Єнс Столтенберг, на саміті буде затверджено пакет багаторічної допомоги для України, щоб гарантувати повну сумісність Збройних сил України зі стандартами Альянсу.

По-друге, буде засновано Раду Україна — НАТО для обговорення політичних та інших питань.

І, по-третє, лідери країн НАТО підтвердять, як очікує Столтенберг, що Україна стане членом Альянсу.

“На цьому етапі членство України не передбачається, проте шлях цей уже простежується. Але значущість саміту у Вільнюсі полягає в тому, що він закріпить особливий статус України у взаєминах із НАТО”, — сказав Мацука.

Наразі документально підтримали вступ України до Альянсу 23 країни, з них дві — Болгарія та Португалія — зробили це напередодні саміту.

“Крім того, під час візиту президента Зеленського до Анкари 7 липня на підтримку вступу України до НАТО висловився президент Туреччини Реджеп Ердоган”, — додав Мацука.

Американський журнал Foreign Policy (“Зовнішня політика”) випустив статтю, в якій розглядаються два варіанти розвитку подій.

“По-перше, це так званий ізраїльський сценарій безпеки, а по-друге — все-таки вступ України до НАТО. Але ізраїльська модель можлива тільки після закінчення війни, цей варіант передбачає довгострокове постачання Заходом озброєнням Україні та сусіднім країнам, щоб стримувати російську агресію”, — розповів шефредактор.

Вільнюс уже почали прикрашати до відкриття саміту. Планується встановити 33 тис. прапорів України та НАТО.

“Це акція волонтерів. Чому 33 тисячі? Тому що тут упевнені, що наша країна стане 33-м членом НАТО”, — резюмував Мацука.

Читайте також: Росія — ініціатор війни, Україна — ініціатор мирного процесу: формулу миру президента Зеленського обговорюємо з експертами

Прямий ефір