Повторення девальвації зразка 1990-х: обвал курсу рубля прокоментував радник президента України з економічних питань

Олег Устенко. Фото: focus.ua

У Росії триває обвал курсу рубля. Недавній бунт засновника ПВК “Вагнер” та його похід на Москву спричинив паніку серед населення, підприємців та інвесторів. Це призвело до різкого зростання попиту на іноземну валюту, а також негативно впливає на несистемні банки, які стоять перед загрозою банкрутства. Про це сьогодні, 8 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

“Коли ми говоримо про економіку, особливо про курс — це дуже чутлива матерія, яка, зокрема, залежить від настроїв споживачів, настроїв усіх економічних агентів. “Марш справедливості” [бунт Пригожина] показав, що система настільки нестійка, що може завалитися в будь-який момент часу. Єдине, ти не можеш чітко прорахувати, коли настане момент, але розумієш, що точно настане. Це стало всім зрозуміло після того “маршу”, — сказав він. 

За його словами, на сьогодні в Росії спостерігається підвищений попит на долар.

“Інвестори і власники капіталу налякані, а підвищений попит на долар без можливості гасити цей спалах додаткового попиту означає, що рубль і надалі просідатиме, і зовсім скоро ми побачимо набагато більш катастрофічне значення”, — зазначив він.

Радник пояснив, що просідання рубля може викликати “втечу” депозитів із російських банків.

“Ті, які розумніші, вони вже знімають і закривають свої депозитні рахунки. Ось чому останніми днями ми бачимо масове знімання готівкових коштів з банківських рахунків — краще тримати готівкою, ніж тримати їх у банках. Особливо якщо йдеться про так звані несистемні банки”, — каже він. 

І додав, що тримати заощадження в рублях сенсу немає.

“До початку війни курс був на рівні близько 50, а зараз фактично вдвічі вищий — на рівні 90, а в окремі моменти дня він підвищується і переходить цю позначку. Отже, загальне очікування полягає в тому, що новий психологічний бар’єр — це 100. Це означає, що ти просто втратиш кошти, які в тебе були”, — підкреслив радник.

Устенко акцентував, що російське населення і підприємства будуть прагнути активно накопичувати іноземну валюту і уникати використання рубля.

“Це означає, що обвал наближатиметься, об’єктивно, він і так буде, і з цим нічого не можна зробити. Це означає або додаткові витрати з бюджету для того, щоб рятувати банки. Але знову таки, вони не будуть рятувати несистемні банки. Тому сипатися почнуть насамперед несистемні маленькі банки, а за ними вже почнуться серйозні проблеми. Фактично, якщо ви пам’ятаєте 1990-ті роки історії, це йде приблизне повторення”, — підсумував Олег Устенко.

Читайте також: Росіяни ніяк не пов’язують економічну кризу і падіння рівня життя з політикою Путіна, — соціолог

Як повідомлялося, оцінити реальний стан російської економіки зараз важко, адже Москва засекретила безліч показників і статей витрат. Ні банки, ні митниця не публікують цифри, а на початку року російська Держдума ухвалила закон, що засекречує статистичні дані геополітичного значення. Однак, непрямі ознаки вказують на масштаби падіння економіки РФ.

Прямий ефір