Понад 20 тисяч дітей Росія вивезла з України, й масштаби злочину продовжують зростати, — Лазаренко

Ілюстративне фото: dyvys.info

Лише за офіційними даними, понад 20 тисяч українських дітей депортовано до РФ і Білорусі, але реальні масштаби злочинів РФ в Україні визначити складно. Про це сьогодні, 7 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав віцепрезидент всеукраїнської фундації “Захист прав дітей”, кандидат педагогічних наук Олексій Лазаренко.

“Ми ґрунтуємося на тих офіційних даних, які є у відповідних органах. Чому? Тому що на цей момент дуже складно визначити дійсні масштаби такого воєнного злочину. Те, що це факт воєнного злочину, я думаю, ні в кого не виникає навіть сумнівів, тому що Міжнародний кримінальний суд уже видав відповідні ордери на арешт воєнних злочинців, які скоїли цей злочин”, — сказав він.

Він наголосив, що, вчинивши теракт на Каховській ГЕС, росіяни не вжили жодних дій для евакуації населення. Тепер же, коли вода спала і немає такої загрози життю, російські окупанти починають процес “евакуації” дітей.

“Тобто тоді, коли це було потрібно, не проводили, а зараз знову йдеться про те, щоб вивозити на суміжні території — або до тимчасово окупованого Криму, або взагалі на територію Росії — тих дітей, які опинилися в зоні підтоплення як такого, що вже минуло. Тобто тепер ідеться про те, що умови там погані, жити там не можна, житло пошкоджено, угіддя та якісь городи — ось тепер іде така обробка. До того ж посилаючись на необхідність захисту прав дітей, іде апелювання до батьківських почуттів, що як же ви будете жити, давайте ми будемо забирати на літо… Тобто кількість вивезених дітей, я думаю, все ще зростатиме”, — сказав Лазаренко.

За його словами, після вивезення дітей нібито на оздоровлення з ними може просто загубитися зв’язок і тоді батьки шукають контакти через третіх осіб, через міжнародні гуманітарні організації.

Лазаренко наголосив, що Росія повсюдно порушує права українських дітей, вивозячи їх, позбавляючи можливості виховуватися у своїй сім’ї та віддаючи на усиновлення, не встановивши статусу.

“Дитина — це не річ, і її не можна просто так взяти й віддати. І про це кажуть усі міжнародні документи та принципи. А Росія як країна-терорист продовжує цю терористичну політику, викривляючи фундаментальні норми та принципи захисту прав дитини”, — сказав він.

https://www.youtube.com/watch?v=R0R1L9XcIdA&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Неповнолітні цивільні заручники: як Kidmapping знаходить вкрадених Росією українських дітей

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Причиною є незаконна депортація дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Прямий ефір