Мотиви та інструменти для руйнування ЗАЕС є тільки у Росії, — Подоляк

Запорізька АЕС. Фото: gur.gov.ua

Мотиви зруйнувати Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), як і інструменти, є тільки у країни-агресора. Росія поширює свідомо брехливу інформацію про те, що теракт нібито готує Україна. Про це сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Гість ефіру акцентував: абсурдно навіть припускати, що теракт на атомній станції може бути якимось чином вигідним для України.

“Ціль України одна — абсолютна деокупація всіх територій. Якщо хоча б частина території залишиться під контролем Росії, це означатиме, що війна не закінчена. В України є мотиви зруйнувати свою ж станцію на своїй же території, щоб на роки отримати проблему? Це нонсенс. Це абсурдно”, — наголосив Подоляк.

Мотивація Росії очевидна, каже він. РФ програє війну і підриває цю ділянку, щоб усе було зруйновано там, де було окуповано. 

“Росія буде міркувати: якщо це нам не дістанеться, абсолютно в російському стилі, то тоді давайте все це зруйнуємо. Це стосується не тільки ЗАЕС, а й будь-яких інших об’єктів на окупованих територіях”, — зазначив спікер.

Українці, які залишилися на тимчасово захоплених територіях через різні обставини, мають зрозуміти, що Росія все почне знищувати, коли буде звідти тікати, зазначає Подоляк.

“Мотивація є тільки в Росії. І, безумовно, тільки у Росії є інструменти. Вона контролює територію станції в повному обсязі. Вона має можливість розмістити вибухові речовини де завгодно, має там сьогодні збройні загони тощо. І загалом, маючи два основні елементи — і мотив, і інструмент, безумовно, безглуздо слухати заяви про те, що хтось готує провокацію з боку України”, — наголосив радник глави ОПУ. 

Він також звернув увагу на те, що АЕС — об’єкт критичної інфраструктури, його неможливо підірвати гранатою чи навіть влучанням ракети. На це потрібні тонни вибухівки й час.

“Це об’єкт спеціальний, його просто так маленькою гранатою не підірвеш, навіть прямим влучанням ракети. Потрібно точно так само, як і об’ємну споруду під назвою Каховська дамба, мінувати в певних місцях, об’єм вибухівки має бути гігантський. Це означає, що потрібно провести спеціальну операцію, і вона займатиме певний час. Це зрозуміло всьому, скажімо так, прогресивному людству”, — зазначив Подоляк.

Але Росія, каже він, у цій інформаційній війні забиває максимальну кількість простору, каналів і ЗМІ абсолютно неправдивою інформацією, сподіваючись на дві речі. 

“Перша — масштаб поширення брехливого сигналу. І друге — мовляв, все одно хтось буде це коментувати. І таким чином цей сигнал буде поширюватися далі. Тому спокійно реагуємо на те, що робить Росія. Чітко називаємо Росія — країна — синонім слова “брехня”. І мотиви підриву АЕС на сьогодні існують тільки у РФ”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Росія нагнітає ситуацію навколо Запорізької АЕС — причини

Раніше керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що загроза штучної техногенної катастрофи на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції починає спадати.

Прямий ефір