З не зажитими ранами та уламками в тілі: Путін відправляє на забій поранених солдатів

Мобілізація у РФ. Фото: ТАСС

Російських мобілізованих та контрактників повертають на фронт прямо з лікарняних ліжок. Військово-лікарські комісії при цьому відмовляють їм у виплатах за поранення. Про це пише “Север.Реалии”. Солдати та їхні рідні змушені звертатися до приватних клінік та до судів за справедливістю. Але з усіх подібних судових позовів задовольнили поки що лише один, інформує FREEДОМ.

42-річного офіцера запасу Олександра мобілізували у Петербурзі у жовтні 2022 року. Він працював на виробництві, а в армії служив понад 20 років тому. У березні він отримав осколкове поранення. Півтора місяці провів у шпиталі, ще не всі шви зрослися, а один уламок у грудях залишили — лікарі вирішили, що видаляти буде небезпечніше. І у такому стані його кидають назад на фронт. Військово-лікарська комісія визнала Олександра “придатним”.

“Я шокована. У шпиталі чоловікові навіть побоялися в рамках реабілітації робити масаж. “Можливо погіршення стану”. Там купа заборон була озвучена на подальше життя — важче за п’ять кілограм не підіймай, цього не пий, туди не ходи. І все одно відправляють у зону бойових дій — це що взагалі? Нема кому більше? Настала черга інвалідів на фронт йти?! Старих та дітей ми туди вже відправляємо”, — заявила Катерина, дружина російського офіцера.

Наразі дружина російського військового готує документи до суду, щоб домогтися відстрочки від мобілізації, але побоюється, що поки справу розглянуть, чоловік може загинути.

“Я подивилася на аналогічні справи — деякі в суді вже півроку. Тягнуть час: людина гине, можна закривати. Вихід теж не тішить: поки що жодного рішення на користь військовозобов’язаного, а не госпіталю я не знайшла. З тих 60 справ, що знайшла, лише в одному випадку був позитивний результат”, — розповіла жінка.

Як повідомляє “Север.Реалии”, військові в Росії не можуть відстояти свої права. Суди виносять вердикти не на їх користь. У російської армії катастрофічний брак солдатів, кажуть аналітики. Лише за один день під Бахмутом гине пів батальйону.

Представники європейської розвідки вважають, що Росія готується відправити в Україну більше чеченських бойовиків та засуджених замість найманців ПВК “Вагнер”, які вийшли з поля бою.

“Проблема із людським ресурсом є. Як би там у Російській Федерації не пишалися — у нас усе гаразд, у нас мобілізаційний ресурс скільки там — 25 мільйонів людей. Але вже у Москві збирається справді відвертий збір — наркомани, хворі”, — каже військовий аналітик Іван Ступак.

У Москві збираються відправляти на фронт будівельників. Як повідомляє видання “Верстка”, є щонайменше дві будівельні компанії, яким доручено знайти у своїй структурі кілька десятків добровольців, з якими надалі буде підписано контракт на військову службу, після чого вони поїдуть воювати до України.

“Джерело розповіло, що з мерії прийшло “доручення” до кінця серпня надати не менше 30 добровольців. Такі завдання поставлені більшості будівельних компаній столиці. “Раніше кожне село мало виставити рекрутів. Тепер — кожна корпорація”, — зазначає “Верстка” у Telegram.

У Росії дипломи випускникам видають лише разом із повістками до армії: відмовникам загрожують в’язницею, пише місцеве видання “Фортанга”. Якщо випускник відмовляється підписувати повістку, одразу ж складається акт разом із понятими. За першу відмову передбачена адміністративна відповідальність та штраф до 3000 рублів.

Читайте також: За добу ЗСУ знищують один артилерійський дивізіон, росармія відчуває снарядний голод, — Грабський

Прямий ефір