Армія РФ не може вести масштабні наступальні операції та відновити бойовий потенціал, — Грабський

Російські окупанти. Фото: ukrinform.ua

Армія Росії втратила в Україні половину свого бойового потенціалу і вже не здатна вести серйозні наступальні операції. Росіяни зазнали втрат і в професійному складі, і в техніці. Вони можуть їх поповнити кількісно, але не якісно, адже армія не може відновити бойовий потенціал. Про це в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 6 липня, сказав військовий експерт Сергій Грабський. 

Попри те, що Україна веде війну з державою, яка перевершує її в десятки разів за територією, за населенням, економічним потенціалом, вона не здатна вести серйозні наступальні операції, каже експерт.

“На сьогодні на 1200-кілометровій лінії фронту ми бачимо буквально деякі ділянки, на яких проводять запеклі атаки з метою просунутися або хоча б відволікти якісь ресурси української армії від більш важливих напрямків, на яких ЗСУ ведуть наступальні дії. І це є саме наслідком втрати значної частини свого бойового потенціалу і неможливості на сьогодні вести активні наступальні широкомасштабні бойові дії”, — акцентував Грабський. 

Він нагадав, що, за різними даними, угруповання російських військ на початку вторгнення в Україну в лютому 2022-го оцінювали в 160-180 тис.

“Зараз військ, які ведуть бойові дії на території України, приблизно до 400 тис. Тобто ми бачимо, навіть у якісному відношенні противник зазнає серйозних втрат. І, маючи втричі більше угруповання, зараз не може собі дозволити проводити активні бойові дії”, — сказав гість ефіру. 

Це ж, за його словами, стосується і бойової техніки, озброєння, включно навіть зі стрілецьким. 

“На позиціях російської армії, яка за деякими показниками претендує бути другою у світі, перебувають гвинтівки Мосіна ХІХ століття. Це вже від великого відчаю. Вони намагаються ввести в бій усе, що можна, відновлюючи все, що можна”, — доповнив гість ефіру. 

Експерт також зауважив, що росіяни не зуміли наростити свій військово-економічний потенціал і перейти на рейки військової економіки. 

“Вони до цього не готувалися і не змогли це здійснити. Тому навіть обсяг виробництва танків у РФ залишається на рівні до 200 одиниць на рік. При тому, що на місяць противник може зазнавати втрат набагато більших. Вони не здатні навіть відновити цей потенціал”, — сказав Грабський. 

Усе, що може зараз російська окупаційна армія, — вести оборонні дії зброєю слабких, вважає експерт. 

“Ми зараз бачимо таку в’язку війну, де Росія єдине, що може собі дозволити, це вести оборонні дії зброєю слабких. Застосовуючи хімічну зброю, застосовуючи масове хаотичне і системне мінування місцевості для того, щоб зупинити просування українських Сил оборони”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: ВПК РФ ніколи вже не відновиться навіть до колишніх обсягів, — Буряченко

Нагадаємо, українські військові ліквідували за минулу добу 600 російських солдатів, а також знищили 22 артсистеми, 21 безпілотник та шість танків. Загальна кількість втрат російської армії від початку вторгнення вже становить понад 232 тис. військових

Прямий ефір