Членство України в НАТО залишається однією з головних міжнародних тем — нові заяви політиків (ВІДЕО)

Прапори України та НАТО. Ілюстрація: rada.gov.ua

Україна розраховує на рішучі результати саміту у Вільнюсі. Президент Володимир Зеленський відкрито заявив: Київ розуміє, що до повного звільнення території України країну не візьмуть до НАТО, але чекає гарантій вступу від західних союзників і проміжних гарантій військової підтримки. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Київ уже досяг великого прогресу в цьому питанні, але необхідно продовжувати роботу із західними країнами. Також Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN закликав президента США Джозефа Байдена запросити Україну до НАТО після закінчення війни, повідомляє FREEДОМ.

“Президент Байден підтримує наше майбутнє в НАТО, але запрошення зараз стало б величезним стимулом для українських солдатів. Я розумію, що насправді Україна не зможе вступити до Альянсу, поки триває війна, але запрошення буде дуже важливим сигналом”, – сказав Зеленський в інтерв’ю CNN.

Західні держави публічно заявляють, що розуміють, яке значення має внесок Києва у збереження миру на всьому європейському континенті. Тому вже 20 країн-учасниць Альянсу, а також Швеція підписали декларацію про підтримку вступу України до НАТО. Особливо активно ідею прискореної інтеграції Києва підтримують країни Східної Європи. Президент Литви Гітанас Науседа закликав учасників Альянсу не зволікати з цим рішенням, адже Кремль сприйме це як слабкість. У Міністерстві закордонних справ країни також підтвердили курс на підтримку членства України в НАТО.

“Наша позиція залишається незмінною. Ми всебічно підтримуємо прагнення України. Підтримуємо їх, їхню позицію. [Ми готові] взяти на себе зобов’язання таким чином, щоб запрошення [Україні вступити в НАТО] було ясним і не могло бути відкликане”, — заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс за підсумками зустрічі з вищим керівництвом країни.

Раніше президент США Джо Байден заявив, що Україна може стати членом Альянсу за спрощеною схемою. Але пізніше глава Білого дому уточнив, що спершу Київ має провести низку реформ. За спрощену схему вступу виступають також у Великій Британії.

“Я вважаю, що Україна може зробити це без звичайної тяганини, як це сталося зі Швецією та Фінляндією. Українська армія тепер має досвід поставок озброєнь і навчання за стандартами НАТО”, — висловив думку міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в інтерв’ю La Repubblica.

Військова агресія Росії проти України змусила НАТО значно зміцнити свій східний фланг. Фінляндія закуповує нові підводні човни та розбудовує інфраструктуру, щоб війська Альянсу могли швидше дістатися до кордону з Росією. А Швеція, яка ще не стала членом блоку, хоче передати частину своїх військ під пряме управління НАТО для координації захисту від можливих дій Москви. На думку експертів, зараз Україна може найефективніше використовувати свій статус щита Європи для здійснення своїх стратегічних цілей.

“Ми, в першу чергу, захищаємо самі себе. Але від того, наскільки ми будемо успішними, залежить, зокрема, і безпека Європи. І в Європі це дуже добре розуміють. Саме тому нас підтримують і Сполучені Штати. Ми розуміємо, що якщо вже про Україну так говорять, то ми вже є інтегральною частиною системи європейської безпеки. І наш ПРО говорить, що він буде невигідний нікому на Заході, в Європі та за океаном”, — зазначив керівник секції стратегічного моделювання ЦДАКР Ігор Левченко.

У самій же Україні рівень підтримки Північноатлантичної інтеграції продовжує зростати, і вже досяг рекордних значень. Згідно з опитуванням, проведеним у травні Київським міжнародним інститутом соціології, 89% українців підтримують вступ країни до НАТО.

Читайте також: Ніхто не хоче відмовлятися від благ довоєнної цивілізації, — Подоляк про перешкоди членства України в НАТО

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 4 липня провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом напередодні вільнюського саміту НАТО 11-12 липня.

Прямий ефір