“Результат застосування буде приголомшливий”: чому Україна наполягає на отриманні ракет ATACMS, пояснив Селезньов

Ракети ATACMS. Фото: cacds.org.ua

Питання отримання Україною американських далекобійних ракет ATACMS пов’язане з носіями. Застосування ATACMS українськими військовими буде приголомшливим. Таку думку сьогодні, 30 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт, колишній спікер Збройних сил України Владислав Селезньов.

“Ми так наполягаємо на отриманні ракет ATACMS тому, що йдеться насамперед про носії. Нині лише деякі бомбардувальники типу Су-24 у складі Повітряних сил ЗСУ мають можливість застосовувати ракети Storm Shadow — ракети, здатні вражати з ювелірною точністю ворожі об’єкти на відстані до 250 км. Техніки, здатної бути носієм такого типу ракет, у нас небагато, а об’єктів на території тимчасово окупованої України, яку займають російські окупанти, більш ніж достатньо. І щойно ми отримаємо ракети ATACMS, ми зможемо застосовувати цей тип ракет із реактивних систем залпового вогню класу HIMARS або їхніх аналогів. Відповідно, спектр і райони застосування цих ракет кратно зросте. Тому очевидно, чому ми так наполягаємо — носії”, — пояснив він.

За словами Селезньова, якщо в найкоротший час розв’яжеться питання про постачання Україні винищувачів F-16, то, можливо, не настільки й актуалізованим буде питання ATACMS.

“Тому, що Storm Shadow у нас, імовірно, є і є домовленості відповідні не тільки з нашими британськими партнерами, а й з французькими. Триває перемовний трек із нашими німецькими друзями, але вони поки що займають досить акуратну позицію, хоча ракети-аналоги Storm Shadow є — Taurus (ракети Taurus перебувають на озброєнні у ЗС Німеччини). За тактико-технічними характеристиками вони відповідають. Тобто кількість ракет, я думаю, буде більш ніж достатньо. А ось носіїв, їх украй не вистачає, абсолютно очевидно, що, якщо наші американські друзі змінять гнів на милість і поставлять нам ATACMS, нам буде, куди їх застосовувати, яким чином, і цілком очевидно, що результат цього застосування буде приголомшливий”, — вважає військовий експерт.

На підтвердження своїх слів він навів цитату екскомандувача Сухопутних військ США в Європі Бена Ходжеса.

“Не дарма американський генерал Бен Ходжес, говорячи про деокупацію Криму, завжди говорить таке: Крим можна звільнити практично безкровно, для цього необхідно мати достатню кількість ракет дальнього радіуса дії для того, щоб А — спочатку знищити Кримський міст і Б — потім системно, методично знищити всі ворожі військові об’єкти на території Криму і Севастополя. А далі вже росіяни самі збиратимуть свої речі і бігтимуть у бік залишків Кримського мосту і далі на територію Кубані”, — резюмував Владислав Селезньов.

Читайте також: На що розраховувати ЗСУ: допомогу союзників Україні розбираємо з експертами

Нагадаємо, як заявив директор “Євразійської демократичної ініціативи” Пітер Залмаєв, результати опитування Reuters/Ipsos, проведеного у США 26-27 червня, зафіксували зростання підтримки передання зброї Україні. За це тепер виступають 65% американців, у травні було 46%. Це не просто серйозний стрибок, а й зміна тренду, який останнім часом був не на користь України.

Прямий ефір