Річниця деокупації Зміїного: як це було і наскільки важливим є звільнення острова — деталі від FREEДОМ (ВІДЕО)

Острів Зміїний. Фото: delo.ua

Рік тому Україна звільнила острів Зміїний. До цього дня “Укрпошта” запустила передпродаж серії марок із символікою Головного управління розвідки України. А 12-го квітня 2022-го вона презентувала справжній хіт філателії — марку з натяком на легендарну фразу, якою українські військові відповіли російським окупантам на пропозицію здатися в полон. Через місяць з’явився ще один шедевр — марка зі знищеним крейсером “Москва”. Усе це — частини однієї героїчної історії. Звільнення Зміїного мало не лише військове стратегічне значення. Стародавній острів став символом опору і мужності українських воїнів. Деталі — у матеріалі FREEДОМ.

“Білий острів”, “Острів Ахіллеса” — так в епоху античності називали Зміїний. Територія острова — приблизно дорівнює двадцяти футбольним полям. Це — стратегічно важливий пункт контролю і спостереження за північно-західною ділянкою Чорного моря, містами і населеними пунктами прибережної смуги України, а також торговельними морськими маршрутами, зокрема й експорту зерна.

Російська армія захопила Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення до України. Серед атакувальників були ракетний крейсер “Москва” і корвет “Василий Быков”.

“Російський військовий корабель запропонував змінити маршрут руху цивільному судну у зв’язку з тим, що район острова замінований. Тоді ми вже зрозуміли, що є присутність військових кораблів на нашій ділянці відповідальності. Але ми їх не бачили, чули тільки переговори”, — каже начальник прикордонної застави “Острів Зміїний” Богдан Гоцький. 

Російські війська зайняли стратегічно важливу територію в акваторії Чорного моря, щоби надалі атакувати все південне узбережжя України, насамперед Одесу та Миколаїв. 

ЗСУ дали потужну відповідь на пропозицію здатися, і не тільки військову. 

Фраза українських військових стала справжнім девізом опору. А острів Зміїний — символом мужності українців. 

Ще один символ, тільки зі знаком мінус, крейсер “Москва”. У квітні 2022-го українські військові вразили його двома крилатими протикорабельними ракетами “Нептун” з українського берегового протикорабельного комплексу. Флагман Чорноморського флоту пішов під воду. 

Це була не тільки військова поразка російської армії, а й удар по репутації російського диктатора Путіна.

“Це корабель, який був задіяний для прикриття протиповітряної оборони створеного там угруповання, для того, щоб закрити небо від наших Повітряних сил. Але з військового погляду цей крейсер — убивця авіаносців”, — каже командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Після цього партнери вже не зволікали з передачею ЗСУ ракет Harpoon. Їх українські військові використали для звільнення Зміїного від російських окупантів. 

На 127-мий день війни росіяни залишили острів. 

“Вони запросили евакуацію. Їх евакуювали, залишки підрозділів. І вони кинули багато техніки. Тому, що свою техніку вони потім бомбили”, — зазначив експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко. 

Російські військові залишили на Зміїному техніки на мільярд доларів. Самі ж обстрілювали її забороненими фосфорними боєприпасами. Відступ російських окупантів з острова в Кремлі назвали “жестом доброї волі”. 

7 липня 2022 року на острові українські військові підняли синьо-жовтий прапор. Новини про звільнення Зміїного збіглися із завершенням у Мадриді саміту НАТО, на якому союзники гарантували Україні підтримку. Тоді прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що відступ росіян зі Зміїного — вірна ознака майбутньої перемоги України.

“Зрештою Путіну буде неможливо утримати країну, яка не прийме його правління”, — наголосив Джонсон. 

Деокупація Зміїного дозволила організувати ефективну роботу зернового коридору. Підтримка України у світі зростає.

На міжнародних майданчиках на адресу Кремля лунають однозначні та зрозумілі всьому світу слова. 

“Я б хотів звернутися до російської делегації, використовуючи слова українських прикордонників — російський військовий корабель — пішов…”, — заявив голова комісії Сейму Латвії із закордонних справ Річард Кох. 

Знаменита поштова марка “Русский военный корабль иди…” уже стала предметом полювання колекціонерів у всьому світі. 

“Укрпошта” здобула перемогу в премії World Post&Parcel Awards-2023. Також марка представлена в експозиції Смітсонівського національного поштового музею у Вашингтоні. Примірники поштових марок України воєнного часу є в колекціях лідерів держав і глав міжнародних організацій. 

Читайте також: “Гарпуни”, “Нептуни” і Storm Shadow: чи зможе Україна протистояти РФ на морському фронті

Прямий ефір