Виробництво озброєнь у співпраці із західними партнерами: про переговори та пріоритети для України розповів Веніславський

Федір Веніславський. Фото: president.gov.ua

Питання виробництва озброєнь у співпраці із західними партнерами є одним із пріоритетів для України. Про це сьогодні, 30 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

“Це питання на сьогодні є одним із пріоритетних і для нас, і для наших партнерів. Ми всі розуміємо, що для просування продукції збройової сфери на світових ринках дуже важливим є питання її реального застосування, апробації, випробування в бойових умовах. Тому ми зараз і отримуємо дуже багато пропозицій від найрізноманітніших країн. Я зараз не буду називати конкретні для того, щоб ми, скажімо так, не створювали штучні перешкоди для реалізації цих проєктів”, — сказав він.

Веніславський запевняє, що в короткостроковій перспективі буде досягнуто офіційних домовленостей за підсумками перемовин із країнами Азії, Латинської Америки та Європи.

“Дуже багато охочих спільно з Україною виробляти найсучасніші зразки озброєння. Тому цей процес тільки починається”, — сказав нардеп.

Він уточнив, що йдеться про створення нових потужностей із виробництва найсучасніших видів озброєнь, які потрібні Україні та які будуть після війни затребувані на світовому ринку. Крім того, ці потужності мають стати локомотивом у відновленні української економіки.

За словами Веніславського, комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки провів виїзне засідання в Німеччині минулого місяця, що “сильно стимулювало процеси створення цих сучасних виробництв на території України”.

Він зазначив, що дуже важливим питанням для України сьогодні є також ремонт і технічне обслуговування тієї техніки, яка надходить від західних партнерів.

“Ми не можемо кожного разу, припустімо, той самий танк Leopard або Abrams везти до виробника для того, щоб вони зробили ремонт, який може бути зроблений, скажімо так, або на території України, яка є умовно безпечним місцем… Але є ближні країни, наші сусіди, які мають з Україною спільні цілі саме в цьому сегменті розвитку. І ми думаємо, що на території, скажімо так, найближчих країн будуть створені ось ці ремонтні підприємства, підприємства з обслуговування, з відновлення пошкодженої техніки. Це пріоритет номер один”, — сказав Веніславський.

Ще однією метою для України він назвав виробництво тих видів озброєння, які найбільш затребувані на фронті в умовах сучасної війни, — це бронетехніка і танки. Нардеп зазначив, що країна має потужності з виробництва танків, тож цей напрям є дуже перспективним.

“На прикладі визвольної війни, яку ми ведемо проти Росії, ми бачимо, що бронетехніка — це вся лінійка, фактично, починаючи від танків, самохідних артилерійських установок, закінчуючи броньованими бойовими машинами піхоти, бронетранспортерами та легкими броньованими автомобілями — це те, що дуже потрібно для максимального захисту наших військовослужбовців від, скажімо так, поранень, від інших способів впливу країни-окупанта. Тому цей сегмент є також дуже затребуваним. На базі українських підприємств, на базі польських, румунських та інших підприємств наших найближчих сусідів ми плануємо розвивати й будівництво нових видів бронетехніки, й модернізацію наявних видів бронетехніки”, — заявив Веніславський.

Ще одним важливим сегментом він назвав артилерію, зазначивши, що наразі відбувається консолідація зусиль із виробництва боєприпасів для тих видів гармат, які є в Україні на озброєнні.

“І в цьому сегменті йде дуже тісна кооперація з дуже великою кількістю країн, тому що виробництво боєприпасів — досить трудомісткий процес… І цей процес теж дуже інтенсивно розвивається, й тривають переговори, підписано вже низку угод, зокрема й колишнім керівництвом “Укроборонпрому”, і підприємствами, які входять до складу концерну”, — сказав Веніславський.

Депутат також розповів, що в Україні стартувало виробництво широкого спектра сучасних безпілотних літальних апаратів. 

“Зараз в Україні є дуже багато виробників різного виду безпілотних літальних апаратів, які можуть абсолютно адекватно замінювати ті, які ми купували для наших військовослужбовців”, — сказав він.

Читайте також: ВПК України перебудовується і прискорюється, — експерт

Нагадаємо, кандидат політичних наук Олексій Буряченко висловив думку, що Росія своїми діями знищила свій військово-промисловий комплекс (ВПК), він ніколи не відновиться до колишнього рівня.

Прямий ефір