65% американців підтримують передачу Україні зброї — це серйозний стрибок і зміна тренду — розбір

ATACMS. Фото: wikipedia.org

Результати опитування Reuters/Ipsos, проведеного у США 26-27 червня, зафіксували зростання підтримки передачі зброї Україні. За це тепер виступають 65% американців, у травні було 46%. Це не просто серйозний стрибок, а й зміна тренду, який останнім часом був не на користь України. Про це заявив директор “Євразійської демократичної ініціативи” Пітер Залмаєв у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він пов’язує різкий стрибок підтримки “з двома днями, які вразили світ” — військовим заколотом Євгена Пригожина та приватної військової компанії “Вагнер”.

“У Вашингтоні вмикаєш будь-який канал: Fox News, CNN — і доводиться щипати себе через те, що ми бачимо на екранах: Пригожин, Путін, Соловйов, Скабеєва. Американці не просто аналізують ситуацію з погляду основних гравців, але дуже серйозно, як і українці, звертають увагу на те, як це все подається російськими пропагандистами. Американці побачили, що сталося у Росії. Вони побачили ахіллесову п’яту Путіна. Вони побачили, що король голий і що зараз не час знижувати чи згортати підтримку України — Україні треба віддати максимальну кількість зброї, щоб добити цього голого короля”, — коментує гість ефіру.

За його словами, такого погляду дотримуються не лише пересічні американці, а й політикум.

“Я спілкувався з колишнім послом США в Україні Вільямом Тейлором, через кілька хвилин маю зустріч із Марі Йованович — теж колишньою пані послом США в Україні. Вони кажуть, що не за горами ATACMS. Вони бачать, що зараз є динаміка, яка вказує на те, що Україна отримає той вид зброї, яка допоможе їй успішно та в найкоротший термін завершити свій контрнаступ”, — заявив Пітер Залмаєв.

Раніше у прямому ефірі телеканалу генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України (2006-2010 рр.) Ігор Романенко заявляв, що Україна має рубом ставити питання про постачання американських ракет ATACMS.

Прямий ефір