Пригожин підсвітив слабкість влади і лідера цієї влади, у Китаї на Путіна не чекають, — дипломат

Володимир Путін. Фото: hromadske.radio

Заколот, який саботував ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин, настільки послабив президента РФ Володимира Путіна і міністра оборони РФ Сергія Шойгу водночас, що таким чином їх “злили”, що навіть Китай не захоче з ними мати нічого спільного. З таким твердженням сьогодні, 29 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ погодився дипломат та експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Пригожин підсвітив, він не встиг нічого зробити, але підсвітив слабкість влади, слабкість лідера цієї влади і слабкість силового компонента, на якому тримається ця влада. І показав те, що країна розділена: силовики і багата частина населення, так звані “рубльовські”, і простий народ. Подивіться, як проводжали Пригожина з Ростова, коли кидали квіти на капот, тягнули руки попрощатися, привітатися з ним тощо. Що, ось, з’явився лідер, який зважився кинути виклик цій ненависній владі”, — сказав він.

Крім того, уточнив експерт, і Путін сам побачив, що народ його не підтримує, немає ніякої підтримки, він побачив силовиків, які кидали блокпости і тікали, коли рухалася колона “Вагнера” по шосе на Москву.

Також дипломат прокоментував чутки, що у Путіна є ще один шлях зберегти своє обличчя і життя — вирушити на тривале лікування до Китаю і там бути до кінця своїх днів.

“Я не думаю, що [в Китаї чекають на Путіна і зроблять йому таку послугу]. Китай не любить тих, хто програв, він не бере під крило тих, хто програв. Він завжди буде разом із переможцями для того, щоб ділити дивіденди. А переможені — навіщо цей тягар, це якір Китаю, що з ним потім робити? Це не актив. Міжнародна громадськість дивитиметься, що Китай того, хто програв, у себе прихистив і вже втратив обличчя як відповідальний у міжнародних відносинах партнер. Тобто ви даєте укриття для колишніх злочинців, яким винесено підозру, що вони справді воєнні злочинці. А ви його ховаєте. Китай же хоче все-таки показати своє обличчя, що він відповідальний міжнародний партнер”, — висловив думку Осипенко.

Читайте також: Мішустін або Шойгу після Путіна — на кого зробив ставку Китай, розповів дипломат

Нагадаємо, як заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Андрій Юсов, історія заколоту і задум піти на Москву не могла бути історією одного лише ватажка ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина та його бойовиків, про заколот було поінформовано багато жителів “веж Кремля”. Причини демаршу Пригожина — фінансові з політичним підґрунтям, а продовження цієї історії попереду.

Прямий ефір