Такої ганьби Росія не бачила 400 років: звернення Путіна до російського народу оцінили глядачі FREEДОМ та експерти

Володимир Путін. Фото: ukrinform.ua

24 червня ватажок приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євген Пригожин влаштував збройний заколот у Росії. Під час так званого “маршу справедливості” “вагнерівці” захопили територію штабу Південного військового округу в Ростові-на-Дону, а також узяли під контроль інші військові об’єкти, після чого рушили в бік Москви. Однак незабаром Пригожин зупинив свої війська за 200 кілометрів від столиці РФ.

26 червня президент РФ Володимир Путін звернувся до росіян з екстреним зверненням, яке нібито мало “вирішити долю Росії”. Кремлівський диктатор згадав про “ворогів” і звинуватив у спробі зробити так, щоб Росія “захлинулася в кривавій війні”.

При цьому, Путін заявив, що заколот ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина вдалося б придушити в будь-якому разі, і подякував силовикам, які нібито завадили руху заколотників.

Промова Путіна викликала неоднозначну реакцію як у самій РФ, так і за її межами. Телеканал FREEДОМ провів опитування про те, як оцінюють глядачі виступ президента Росії після демаршу Пригожина.

Серед коментарів глядачів можна виділити такі:

  • “Це бекання ще якось можна оцінити? Заляканий і божевільний дід став жалюгідним”.
  • “Взагалі не слухали, дивитися на нього огидно, дивимося тільки українські канали”.
  • “Блеяв і дякував, що врятували його шкуру. І що всі [всі еліти з РФ] втекли помітив”.
  • “Росія знову воює з усією Європою і Заходом! У них знову немає шансів!”
  • “Ваші тварюки поливають моє місто тричі на день.  Ми просимо зупинитися.  Я зараз під сиреною пишу.  Ваші орки воюють із ким?  З мамами, у яких діти в колясках?! З дітьми на дитячих майданчиках?!  Та йдіть ви зі своїм вузьким світом туди, звідки виходу не буде!”
  • “Якщо Захід почне воювати з РФ, її через два дні не стане!”
  • “Такої ганьби Кремль не знав років 400. Обпльований Путін, що затинається, з тремтячими лапками, став дуже схожий на Гітлера у квітні 1945 року”.
  • “Бункерний давно з розуму вижив, до Гааги відправляйте його”.
  • “До війни дивилася ТНТ, тепер достатньо виступів Путіна)))) Хоча в останніх дід зовсім здав: не було стандартних куплетів про англосаксів, колонізаторів і про “злочинний київський режим”. Одне суцільне: “Спасибі не за те, що захистили, а за те, що хоча б не приєдналися до заколоту”.

Читайте також: Фактор Пригожина: як заколот ватажка ПВК “Вагнер” вплинув на війну РФ проти України

Результати опитування FREEДОМ також в ефірі телеканалу прокоментували:

  • Андрій Сідельников, лідер міжнародного руху “Говоріть Голосніше!”;
  • Костянтин Еггерт, журналіст, публіцист, коментатор Deutsche Welle (“Німецька хвиля”).

АНДРІЙ СИДЕЛЬНИКОВ: У РФ продовжиться внутрішньовидова боротьба за владу

— Один із наших глядачів так оцінив виступ Путіна: “Такої ганьби Кремль не знав років 400. Обпльований Путін, що затинається, з тремтячими лапками став дуже схожий на Гітлера у квітні 1945 року”. Але чи всі росіяни бачать таку ганьбу?

— Ну, я б не говорив про непідтримку політики Кремля. Все-таки, в Росії 80% населення — мовчуни, вони підтримують тільки силу. Вони не виступають, не займаються якоюсь політичною активністю. І за великим рахунком, їм байдуже, хто буде сидіти в Кремлі: Путін, Пригожин чи будь-хто інший. Для них головне, щоб їх не чіпали. Ось це головний такий меседж.

Ми бачили прекрасно, як жителі Ростова-на-Дону вітали “вагнерівців”. Вони не бачили в них загрози ні повалення Путіна, і Пригожин не озвучував цей горезвісний похід як повалення режиму. Він знайшов дуже точні формулювання для звичайних людей, боротьби з цими зажерливими корупціонерами, вбивцями, генералами, які сидять у Москві.

У нього була велика підтримка всередині армії, адміністрації президента і російських спецслужб. Не можна говорити це беззастережно, але те, що він досі живий, говорить багато про що. Ми знаємо прекрасно, що Путін не прощає своїх ворогів, навіть не те, щоб ворогів, а зрадників.

Для нього Пригожин — це зрадник, який був створений Путіним, і який відірвався від нього. Це все ми зводимо до фінансів. Не дарма Путін потім уже озвучив усі ось ці цифри. Спочатку Путін розповідав там рік тому, що жодного стосунку до держави ПВК “Вагнер” не має, і решта “це все брехня”.

Сьогодні Путін озвучив ці цифри, які, найімовірніше, відповідають дійсності. У всякому разі, можна прорахувати, яку кількість головорізів Пригожина вдалося затримати протягом цього року.

У травні всі виплати їм від держави припинилися, і Пригожину не залишалося нічого, як публічно привернути увагу і домогтися тих чи інших успіхів. Успіхів він домігся, він, загалом-то, показав, що є сила, він показав слабкість російської влади.

У Ростові-на-Дону відразу зникли всі силовики та представники влади. Місто залишилося в руках цих ось головорізів, які до мирного населення, до звичайних громадян не виявляли жодного негативу. Навпаки, ми бачили підтримку людей, які приносили їжу, воду, цигарки. І на всьому протязі, коли вони зупинилися за 200 кілометрів від Москви, “вагнерівці” не зустрічали жодної протидії.

Чи були віддані команди російським спецслужбам пропускати їх і не вступати в бій, чи не були віддані — ми не знаємо. Ми бачили тільки збитий вертоліт, цих ось чергових військових злочинців, які утилізував Пригожин. Чим більше вони один одного вбивають, тим швидше Україна переможе, і весь цивілізований світ може зітхнути спокійно, і може почати вже відновлювати Україну.

Ті представники опозиційного російського табору, які виступили на підтримку Пригожина, вони самі позначили свій подальший шлях. Абсолютно зрозуміло, що підтримувати кривавого вбивцю нормальним людям не є можливим за жодних обставин, за жодних умов.

У принципі те, що у Путіна влада тримається на страху, це ми бачимо. Ми пам’ятаємо, як кидалася еліта, хтось відлітав, потім прилітав, потім знову намагалися якось вивезти свої сім’ї. Багато звичайних громадян купили за шалені гроші квитки в найближчі країни і міста.

Але Пригожин не домігся того, щоб зняли Шойгу, Герасимова. Потрібно було розуміти, що такими діями жодним чином він не міг цього домогтися, тому що Путін таких речей не прощає, і не може піддатися такому впливу.

Якщо їх і буде знято, а відповідальні мають бути знайдені так чи інакше, і за корупцію, і за ось цей ось демарш Пригожина, у будь-якому разі хтось відповість. Але це буде не зараз, тому що Путін не може дозволити собі найближчим часом зайнятися ось такими речами.

А через місяць, через два ближче до осені, я думаю, що ми побачимо низку гучних відставок і перебудову державного апарату. Тому що себе кожен проявив так, як він проявив. Адміністрація президента зробить висновки, безумовно. Йде боротьба між мафіозними кланами. Але на той час ми будемо вже бачити і дивитися за тим, що відбувається.

— Ліка з Росії написала: “Це не звернення, а крик переляканого до смерті чоловічка, який не знає, що робити і куди кинутися”. Росіяни дійсно помічають зміну риторики Путіна з приводу війни? Чи вони продовжують дивитися на війну з телевізора, як серіал, не усвідомлюючи того, що це серіал про їхнє життя?

— Вони не усвідомлюють. Природно, що це ніби серіал, але дивляться його із задоволенням. Видовища такі у нас населення любить. Але я зустрічне запитання хотів поставити: а звідки ви побачили або дізналися, що підтримка Путіна не падає? Те, що нам цифри дали нові 90%, то, вибачте, вони такими і були. Не треба було обманюватися раніше і думати, що в Росії не підтримують владу.

— Російська компанія Russian Field 16-19 червня провела всеросійське телефонне опитування. За його результатами, 44% росіян виступили за мирні переговори з Україною, і вже лише 45% наполягають на продовженні війни. Наскільки це відповідає дійсності?

— У правдивість тих оцінок, які наводять із російського боку, ми не можемо вірити ніяк. Була цифра нещодавно про те, що 16% російських громадян підтримують ядерний удар по Україні. Про що взагалі ми можемо говорити, коли 16% це скільки десятків мільйонів людей у Росії? Так що в ці цифри вірити не можна.

Підтримка Путіна, підтримка влади навіть не Путіна, а підтримка влади взагалі завжди в РФ була велика. У путінський час це стабілізувалося, і ми бачимо це на прикладі, коли почалася анексія Криму і війна на Донбасі — величезна кількість.

Тоді офіційно заявлялося про 70%, ми зі своїми соратниками говорили, що це статистична похибка тільки російського населення. Все інше аж до 99% завжди підтримувало загарбницьку імперську політику.

Говорити зараз про те, що в Путіна впало чи не впало, немає сенсу, вирішують усе одно не люди, вони це розуміють, вони дивляться цей серіал справді з цікавістю. Навіть готові зустрічати “вагнерівців” у Ростові з квітами.

Тому говорити про те, що Путін ослаб — він слабкий був останніми роками, однак це йому не заважає спрямовувати ракети і бомби, за які платять росіяни. І ті, хто платить податки, беруть на себе відповідальність за те, що щодня в Україні гинуть мирні громадяни. Тут це пряме і непряме пособництво схвалюють.

А щойно щось прилітає на їхню територію, одразу починається виття. Причому не тільки всередині країни, а й серед російських громадян, які виїхали і продовжують або хочуть сидіти на різних стільцях.

І думати про те, що в якийсь момент це може змінитися? Ні, не зміниться. Тільки збройним шляхом можна змінити ситуацію. Якщо російська опозиція дійде до того, що буде створювати десятитисячне військо, легіон “Свобода Росії”, РДК (Російський добровольчий корпус, — ред.), будь-які інші легіони у складі ЗСУ, зібрані з російських громадян, коли буде 10 тисяч багнетів, тоді буде можливість змінити в країні, в Росії цей режим.

— Ще одна думка глядача: “До війни дивилася, бувало, ТНТ, тепер достатньо виступу Путіна. Хоча останнім часом дід зовсім здав. Не було стандартних куплетів про англосаксів, колонізаторів, про “злочинний київський режим”. Одне суцільне спасибі не за те, що захистили, а за те, що хоча б не приєдналися до заколоту”. Якщо не враховувати дії РДК і легіону “Свобода Росії” в Брянській області, заколот Пригожина можна оцінити як “королю дійсно пустили кров”. Як російська опозиція використовує цю ситуацію?

— Російська опозиція справляє на сьогоднішній момент сумне видовище. Більшість не готова підтримувати збройні формування, такі як легіон “Свобода Росії” або РДК.

Михайло Ходорковський, один із лідерів громадської думки в опозиції, заявив про підтримку Пригожина і закликав громадян Росії допомагати йому всіма засобами, що викликало бурю різних емоцій, причому здебільшого негативних. Тому зі зброєю російська опозиція поки що, на жаль, не готова ні приходити до влади, ні навіть думати про те, щоб це необхідно було створювати.

Лише невеликі групи, такі як “З’їзд народних депутатів”, Ілля Пономарьов із політичним центром у Києві зі збройної боротьби російської опозиції, низка ще людей, які навіть не те, що підтримують, а розуміють, що без силового варіанту неможливо нічого. Це поки що в меншості, якщо говорити загалом про російську опозицію, яка сьогодні перебуває за кордоном.

Про тих опозиціонерів, які перебувають у в’язниці, ми зараз не говоритимемо, вони незаконно засуджені, є політичними в’язнями, і жодним чином не можуть впливати на громадян.

Те, що відбувається зараз, це продовження якихось дискусій, якихось “круглих столів”, будь-чого ще — головне, щоб справою не займатися. Тому тут дійсно плачевний стан російської опозиції.

Я сподіваюся, що ця ситуація з Пригожиним і його походом на Москву багатьом, напевно, довела, що силовий варіант це єдиний. Я сподіваюся, що восени буде зроблено певні кроки для розширення легіону “Свобода Росії”, для РДК. І, можливо, будуть створені нові підрозділи, які куруватимуть представники російської опозиції.

І тут уже не тільки малим кулаком будемо битися за постачання цих героїв майбутньої країни. Зараз люди, які входять до легіону і до РДК борються не тільки за те, щоб звільнити Україну від фашистських військ, але вони якраз і боротимуться надалі за те, щоб звільнити всю Росію від ось цієї ось фашистської влади.

Тому, кожен з них зараз для мене особисто є героєм. І ми закликаємо тих, хто хоче вступити до лав, підключатися до цього. Для фінансування ми будемо знаходити, як то кажуть, з миру по нитці, тому що російська опозиція не володіє великими фінансами. А утримання озброєних людей це великі гроші, які можуть дозволити собі держави.

Я сподіваюся, що восени все зрушиться з мертвої точки, і в нас буде розширення цих військових підрозділів, які складаються з російських громадян у складі ЗСУ.

— Видання The Moscow Times повідомляє, що у РФ затримано заступника командувача об’єднаного угруповання російських військ в Україні, генерала Сергія Суровікіна. Причина підтримка Пригожина і його заколоту. The Moscow Times ще посилається на два джерела, близькі до апарату Міністерства оборони РФ.

— Я бачив ці повідомлення. До речі, вони з’явилися на всіх Z-каналах.

Подібні речі були й раніше. Наприклад, коли низка Telegram-каналів повідомила про арешт Шойгу з Герасимовим, бо ми побачили, що вони живі, здорові. Але, щоправда, з такими обличчями, наче щойно вони вийшли після тортур.

Тому, коли буде офіційна інформація, можна буде про це говорити. Ще раз повторю, нехай вони всіх пересаджають, перебивають один одного. Чим швидше вони це зроблять, тим швидше мир буде в Україні.

— Якось виходить усе непослідовно. Пригожин дійшов за 200 кілометрів до Москви разом зі своїми “вагнерівцями”. Шойгу і Герасимов, за ідеєю, мають бути відсторонені від своєї роботи і звільнені. Суровікін, за даними The New York Times, знав про це все і підтримав Пригожина, і взагалі він член ПВК “Вагнер” з 2017 року. Тепер лінію проводитиме на нарах умовно, якщо ми розглядаємо за реальність цю новину?

— Пригожин офіційно не заявляв про те, що Суровікін має бути також знятий з посади. Тепер ми розуміємо, що Суровікін був частиною цього плану, як і багато працівників адміністрації президента. Лояльність не пройшли багато хто.

Сьогодні ми не можемо побачити цю перебудову державного апарату тільки через те, що Путін ніколи не дозволяв собі під чиїмось тиском не важливо, друзі це чи вороги ухвалювати такі рішення. Висновки буде зроблено.

Безумовно, до осені полетить багато голів. Говорити про те, хто конкретно полетить, поки рано. Шойгу з Герасимовим зобов’язані будуть полетіти абсолютно. В адміністрації президента, мабуть, усе це курирував ще Сергій Кирієнко, тому подивимося, як він всидить у кріслі, і що буде з ним.

Це шоу, цей цирк, який вони влаштовують, можна дивитися і спостерігати, як вони зжирають один одного, а вони не зжерти вони просто не можуть. Тому буде продовжено внутрішньовидову боротьбу.

Пригожин має достатню кількість фінансів і зв’язків. На сьогодні він себе убезпечив від ліквідації, ліквідовано його буде пізніше. Але найближчими місяцями чекати ліквідації Пригожина не варто.

Спочатку роздерибанять, якщо буде дана вказівка, тільки його фінансову піраміду, фінансові важелі, щоб у нього не вистачило б грошей утримувати “вагнерівців”, які залишилися вірними йому. Усе-таки це великі гроші. Залежно від того, які гроші буде залучено, якщо держава сьогодні зняла із себе відповідальність за їхнє забезпечення, отже, ці гроші має хтось надати. Пригожин за це платити не буде.

Хтось має утримувати пригожинців-“вагнерівців”, які перебувають в Африці. Чи буде держава перейменовувати і перевербувати — це окрема історія. Але цих людей потрібно утримувати.

Адже це не фанатики, це люди, це головорізи, це найманці, які працюють за гроші, вони не з ідеологічних міркувань перебувають із Пригожиним, тому потрібно їхню роботу і час оплачувати. От хто буде це робити?

Напевно, ми дізнаємося найближчим часом, тому що святим духом харчуватися вони вже точно не будуть. І чекати заборгованості із зарплати теж не будуть у них, поки у них є зброя. Тому тут уже ніби я думаю, що тепер головний біль ще додався і до Лукашенка. Зараз завдання якимось чином годувати всю цю ораву злочинців, кримінальників, ґвалтівників і просто дійсно негідників.

КОСТЯНТИН ЕГГЕРТ: Події в Ростові показали, що ніякої підтримки у Путіна немає

— На ПВК “Вагнер”, яка пішла проти російської влади, було витрачено величезну кількість грошей, вони могли б використовуватися для російського народу. Чи матиме це якийсь вплив на російське суспільство?

— Російське суспільство таке неоднорідне, м’яко кажучи. Тому, для когось це буде зайвим доказом того, що що Кремль забрехався, що це просто група корупціонерів і бандитів, які керують ядерною країною.

Значна частина інших людей навіть, може, на це просто не звернуть уваги. А ви пам’ятаєте, були там колись розмови про перетворення Росії на енергетичну наддержаву, щоб наздогнати й перегнати Португалію за ВВП (валовий внутрішній продукт, ред.). А я пам’ятаю добре, все це забуто.

Тому не варто звертати увагу на те, що у Путіна раптом щось не стикується, у нього давно вже нічого не стикується. У нього ж не стикувалося і в Криму, коли спочатку там був якийсь “повсталий народ”, потім з’ясувалося, що там був просто спецназ ГРУ.

Ну, так і далі не буде стикуватися, яка проблема? Інша річ, що події в Ростові показали, що підтримки у Путіна, власне кажучи, ніякої немає. Насправді, немає підтримки і в російської держави.

Є дуже сильні, анархічні настрої. Якщо ви бачили те, що відбувалося в Ростові, нехай це не все мільйонне місто Ростов-на-Дону, але досить багато народу вийшло вітати цих “вагнерівців”. Є дані, що на людей, які говорили цим “вагнерівцям”, мовляв, хто ви такі і чого тут робите, дуже агресивно реагував натовп, який думав, що Путіна прийшли люди скидати. Тобто влада висить у повітрі в Росії.

Але це не означає, що її замінять якісь чудові демократичні люди. Розумієте, її можуть узяти чуваки в масках, без знаків розрізнення, і їм будуть аплодувати. Ось така цікава ситуація.

У російських мікроблогах, Telegram-каналах уже з’явилися жарти: а чому з України не дійшли до Бєлгорода досі, до Воронежа? Точно так само дійшли б, найімовірніше. І цікаво, що в частині цих Telegram-каналів, де обговорювали реакцію армії на всі ці подвиги Пригожина, лунало те, що, якби навіть українці зайшли на територію Росії, то ще невідомо, чи чинила б опір значна частина російської армії, чи ні.

Тому я думаю, що висновки дуже цікаві. З усього цього у нас у всіх тепер на очах висить у повітрі держава, в якій практично немає громадян, готових її захищати.

Давайте зараз залишимо осторонь фігуру Путіна. У вас на вулицях з’являються озброєні люди, які ніяк не ідентифікуються — ні як міліція, ні як армія, ні як ФСБ, ні як якісь структури. І ви говорите: “Чудово, дуже добре, все чудово”.

Це означає, що для тих людей, яких ми бачили в Ростові, і держава не існує, по суті справи. Тому одне можу сказати: потенціал великої кризи в Росії сьогодні, звичайно ж, у наявності. І знадобився Пригожин із його бандитами, щоб підняти це дзеркало і спочатку показати російському суспільству, а потім ось розгорнути наступну таку віртуальну камеру і показати всьому світу.

— Ми не можемо сказати, що всі громадяни Російської Федерації або підтримують, або не підтримують війну Росії проти України. Є величезний відсоток людей, які просто живуть, мало звертаючи увагу на ситуацію, не знають, наприклад, про те, що в Краматорську вбили щонайменше три дитини. Які б особисто ви аргументи хотіли б надати цим громадянам, які, можливо, зараз дивляться нашу з вами розмову, або пізніше побачать, щоб вони стали на бік світла?

— Якби це було так легко, то, напевно, хтось би це зміг би зробити, зокрема і з російських опозиціонерів, які володіють медійними можливостями.

Десь тижнів 2 або 2,5 тому або три “Левада центр” провів опитування. Ну, ми розуміємо, Левада центр зараз перебуває під тиском. Проте все-таки якісь певні соціологічні стандарти є.

Так от, згідно з цим опитуванням, 50% російських громадян сказали, що вони не стежать за подіями навколо України, не стежать за війною. 25% стежать активно. Тобто туди входять і активні прихильники, і активні противники війни. І 25% стежать час від часу.

От уявіть собі: 50% самоізолюються від цього. Ба більше, як людина, яка народилася і виросла в Росії, яка поїздила нею чимало свого часу, можу сказати, що з цих 50% дуже серйозній частині справді просто глибоко це все байдуже. А ще якась частина себе від цього ізолює.

І ось вони розуміють, що там щось відбувається, але знати про це нічого не хочуть. Так жити простіше. Єдине, що може їх вивести з цього балансу, з цієї рівноваги — або це такі втрати російської армії, які вони не зможуть ігнорувати. А для цього це має бути зовсім іншого рівня війна. Або ж перенесення війни на територію Російської Федерації.

Коли у вас там снаряди рватимуться і дрони бомбитимуть ваші будинки, напевно, тільки в цих двох випадках люди вийдуть зі сплячки. І знаєте, що найсумніше, напевно, найсумніше – значна частина цих людей вийде і скаже: “А за що вони тут на нас? А чому? А ми їм нічого не зробили”.

Коли було скоєно замах на Прилєпіна, величезна кількість освічених, інтелігентних, рафінованих москвичів стали говорити, що це тероризм. Ми не підтримуємо тероризм у жодній формі.

Я думаю, що російське суспільство, можливо, вийде з цього стану, якщо війна буде якось його зачіпати. Але як воно вийде, з якими почуттями, тут я вам теж нічого не гарантую.

— А може, воно вийти з такими почуттями, як виходили послідовники нацистської Німеччини? Люди, які говорили: “А ми не знали, а що правда”?

— Це буде? Ну, це просто навіть смішно обговорювати, звичайно, буде. Потім з’ясується, що ніхто нічого не знав. Ба більше, з’ясується, що, якщо буде нова влада, яка принципово відрізняється від влади Путіна, чого я поки що не особливо бачу, то тут з’ясується, що була така кількість підпільників, які друкували листівки й допомагали українцям, сигналили ліхтариками та героїчно збирали автомати Калашникова в підвалах для якихось там демократичних повстанців.

Там черга стоятиме за допомогою, як ветеранів боротьби за свободу і демократію. Це я можу гарантувати. Так завжди буває. Тут нічого нового, на жаль, у національній психології, що в Росії, що в інших країнах бути не може.

Але, на жаль, у Росії це так. Сьогодні я поки не бачу ось цього пробудження. А той елемент пробудження, який ми бачили на вулицях Ростова, я не дуже впевнений, що він усім сподобався.

Читайте також: “Король буде визнаний голим” — розбір наслідків заколоту Пригожина для Путіна (ВІДЕО)

Прямий ефір