ПВК “Вагнер” використали для того, щоб похитнути Путіна, провести повалення влади й потім цим скористатися, — Мусієнко

Олександр Мусієнко. Скріншот: YouTube

Представники вищого військового керівництва Російської Федерації використовували приватну військову компанію ПВК “Вагнер” для того, щоб похитнути президента РФ Володимира Путіна, провести повалення влади й потім цим скористатися. Таку думку сьогодні, 28 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Після заколоту творця ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина на компанію чекає чотири варіанти розвитку подій, вважає експерт.

“Три опції найімовірніші, що може статися. Перше — ПВК “Вагнер” відправлять до Африки, де вони виконуватимуть завдання і, можливо, розширять мандат їхньої діяльності. Другий варіант — їх залишать виконувати завдання в районах ведення бойових дій в Україні. Але при цьому їх будуть фактично розділяти так, щоб вони не могли координувати між собою, узгоджувати певні дії, щоб не виявилося так, що вони дуже швидко потім опиняться в Ростові, Воронежі, Липецьку і так далі. Третій варіант — вони припинять взагалі існування. Ці підрозділи заберуть під контроль Міноборони. Ще є четвертий варіант — вони можуть опинитися в якийсь період часу в Білорусії”, — розповів він.

На думку експерта, творець ПВК “Вагнер” Євген Пригожин більше не повернеться до військової діяльності.

“Він воювати не буде вже. Я думаю, він уже відвоював. Пригожин особливо і не воював, завжди командував підрозділами Дмитро Уткін, він здійснював роль військового командування. Пригожин — це забезпечення, контракти, піар у зоні бойових дій і так далі. І плюс політична фігура, якою він хотів стати, фактично використовуючи ПВК “Вагнер”. Тому тут важливо, наскільки сам Уткін і командири ПВК “Вагнер” увіллються до складу Міністерства оборони РФ. Якщо вони погодяться на те, що вони готові діяти й беззаперечно виконувати всі накази, то грошей їм дадуть. Якщо ні, то найманці будуть змушені відправиться в Африку, інші країни й заробляти там”, — пояснив він.

Мусієнко вважає, що ПВК “Вагнер” використали представники вищого військового керівництва для того, щоб похитнути режим Путіна, показавши його слабкість.

“ПВК “Вагнер” використали для того, щоб похитнути Путіна, провести повалення влади і потім цим скористатися. Продемонструвати слабкість Путіна і його режиму, і слабкість його реакції на загрози, які мають внутрішній і зовнішній характер. Я впевнений, що ці люди зараз чудово почуваються на території Білорусі та Росії. Це явно не одна людина”, — сказав він.

Весь цей час Росія порушувала власні закони, наймаючи й фінансуючи ПВК “Вагнер”.

“Фінансувати терористичний підрозділ найманців — це порушення кримінального кодексу Росії. Саме зараз ми бачимо злочин, згідно з російським законодавством. Не повинно такого відбуватися і такого бути не може. Тобто найманство і використання найманців заборонено”, — резюмував він.

Читайте також:Роззброєння, Білорусь чи трансформація: майбутнє ПВК “Вагнер” після бунту Пригожина — у розборі FREEДОМ (ВІДЕО)

Прямий ефір