“Частина боротьби всередині російської системи”: Байден вперше прокоментував заколот “Вагнера”

Джозеф Байден. Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден вперше прокоментував бунт засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Американський лідер наголосив, що Сполучені Штати та їхні союзники не причетні до нього, передає FREEДОМ із посиланням на CNN.

Байден повідомив, що у вихідні говорив із ключовими союзниками, щоб переконатися, що у них є спільне розуміння подій у Росії.

“Союзники погодилися з тим, що Путіну не слід давати жодного приводу звинуватити у заколоті Захід чи НАТО. Ми чітко дали зрозуміти, що не причетні до цього, не маємо жодного стосунку. Це частина боротьби усередині російської системи. США продовжуватимуть оцінювати наслідки, але все ще надто рано робити остаточний висновок щодо того, куди це йде… Я повідомив президенту України Володимиру Зеленському, що незалежно від того, що відбудеться в Росії, ми продовжуватимемо підтримувати оборону України, її суверенітет та територіальну цілісність”, — заявив президент США Джо Байден.

Читайте також: У Заходу не було очікування, що в Росії все швидко зміниться, — Ференс про реакцію на заколот Пригожина

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен, коментуючи заколот ватажка ПВК “Вагнер”, який тривав близько доби, заявив, що він свідчить про “дуже серйозні тріщини” у російській владі, а ситуація “все ще розвивається”.

Нагадаємо, 23 червня ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин заявив про “марш справедливості” на Москву, куди вирушили тисячі озброєних найманців з технікою. Дорогою “вагнерівці” захопили територію штабу Південного військового округу в Ростові-на-Дону, а також взяли під контроль інші військові об’єкти. Правоохоронні органи РФ порушили проти Пригожина кримінальну справу. Путін назвав дії Пригожина “відступництвом” та “ударом у спину”. Уже ввечері 24 червня Пригожин повідомив, що розгортає колону військової техніки за 200 км від Москви, “вагнерівці” повертаються до польових таборів. Це нібито сталося після телефонної розмови Пригожина та Лукашенка. У понеділок, 26 червня, Путін заявив, що “вагнерівці” можуть укласти контракти з Міноборони РФ або піти до Білорусі.

Прямий ефір